Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές, πιθανότατα το επόμενο καλοκαίρι, άφησαν χθες επικεφαλής επενδυτικών κεφαλαίων, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Προϋπόθεση γι’ αυτό, όμως, όπως προκύπτει από το τηλεγράφημα, είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν, πράγματι, επιστροφή στις αγορές, όχι όμως βιαστικά. Για την ακρίβεια, ενώ οι αρχικοί σχεδιασμοί αφορούσαν το φετινό φθινόπωρο, τώρα ο στόχος έχει μεταφερθεί στο 2017. Κι αυτό γιατί η δεύτερη αξιολόγηση δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί γρήγορα, ενώ το φετινό φθινόπωρο θα είναι επιπλέον επιβαρημένο με τη διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Oι επενδυτές, πάντως, φαίνεται πως περιμένουν με ενδιαφέρον την ελληνική νέα έξοδο στις αγορές, προσβλέποντας σε καλές αποδόσεις, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Μιλώντας στο Reuters, ο Αντριου Γουίλσον της Goldman Sachs Asset Management δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει η εταιρεία του σε μια νέα ελληνική έκδοση, όπως είχε κάνει και το 2014. Τα ομόλογα που είχε αγοράσει τότε, τα πούλησε στη συνέχεια.

Οι δύο εκδόσεις του 2014, 5ετών και 3ετών ομολόγων, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, υποδιπλασίασαν τις τιμές τους στην κρίση του καλοκαιριού του 2015.

Ο Γουίλσον, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το τι έγινε πριν από ένα, δύο ή και πέντε χρόνια είναι «αρχαία ιστορία» και προσθέτει: «Πρέπει να ρωτάς: ποια είναι η ευκαιρία; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;».

Εξάλλου, ο Ντέιβιντ Ταν, στέλεχος της JP Morgan, είπε ότι η εταιρεία του ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 5 χρόνια. Κι αυτό γιατί προσφέρουν προοπτική υψηλών αποδόσεων, σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου αυτές σπανίζουν. Με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν ρίξει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες, οι τιμές των ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη και οι αποδόσεις είναι υπερβολικά χαμηλές.

Το πρακτορείο επικαλείται, επίσης, τους πιο «περιπετειώδεις» –όπως τους αποκαλεί –επενδυτές, τα hedge funds, τα οποία εξετάζουν ήδη, όπως σημειώνει, ευκαιρίες σε ελληνικές τράπεζες και μετοχές, προβλέποντας ανάκαμψη έπειτα από 7 χρόνια κρίσης.

Μάλιστα, επικαλείται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, που δημοσιεύθηκαν χθες (βλ. διπλανή σελίδα) ως στοιχείο αυτής της στροφής της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, σημειώνει ότι η βασική παράμετρος από την οποία θα εξαρτηθεί η ελκυστικότητα του ελληνικού χρέους για τους επενδυτές θα είναι η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Οκτώβριο, επισημαίνει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Οπως επισημαίνει διαχειριστής επενδύσεων, τα ελληνικά ομόλογα ίσως αποδειχθούν ενδιαφέροντα αν οι αποδόσεις πέσουν περισσότερο, λόγω παραγόντων όπως η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η άνοδος και η πτώσητων ελληνικών ομολόγων

Δεκαετές

Χθες (16/8/2016): 8,1%

Ιούνιος 2015: 15,4%

Απρίλιος 2014: 6,2%

Πενταετές

Χθες (16/8/2016): 9,6%

Ιούνιος 2015: 23,8%

Απρίλιος 2014: 4,8%