Σήμερα το μουσουλμανικό τέμενος, χθες το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, αύριο κάτι άλλο. Κι όμως. Το Μαξίμου προσπερνά την απροθυμία του κυβερνητικού εταίρου του να υπερψηφίσει νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες διαφωνεί για λόγους αρχής και πολλές φορές συμπλέει με τις επιλογές της Χρυσής Αυγής.

Στην κυβέρνηση δεν σχολιάζουν την άρνηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου απέναντι στην προοπτική να δημιουργηθεί τέμενος, αναγνωρίζοντας τις «ιδιαιτερότητες» των κυβερνητικών συμμάχων και την προσήλωσή τους σε συντηρητικές και ενίοτε ακραίες αντιλήψεις. Δεν πανηγυρίζουν βεβαίως για το γεγονός πως η στάση των ΑΝΕΛ εκχωρεί το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στη συγκυβέρνηση, λέγοντας μάλιστα ότι με τις ψήφους των λοιπών κομμάτων προωθούνται προοδευτικά νομοθετήματα. Για το Μαξίμου όμως η συνολική συνέπεια που έχουν δείξει οι Ανεξάρτητοι Ελληνες από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά στηρίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία σε πολύ πιο κρίσιμες ψηφοφορίες είναι αρκετή για να μην μπαίνουν κι άλλες σκιές στον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ή ακόμη για να μπορεί να χειρίζεται με ευελιξία εμπλοκές τύπου Μουζάλα που δυναμιτίζουν το κλίμα στην κυβερνητική συνεργασία.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΝΔ. Η κυβέρνηση δείχνει τις τελευταίες ημέρες προσηλωμένη στην αντιπαράθεσή της με τη Νέα Δημοκρατία και από αυτή επιχειρεί να αντλήσει πολιτικά οφέλη. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε απόλυτη αμηχανία γιατί δεν μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις και σύρεται πίσω από τη συντηρητική ατζέντα Σαμαρά. Πώς; Η ανάγνωση που κάνει το Μαξίμου είναι ότι η ανάδειξη θεμάτων όπως οι καταλήψεις, οι αντιεξουσιαστές και η Εκκλησία δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί αναγκαστικά τη φοβική αντίληψη της διακυβέρνησης Σαμαρά, που τον τραβάει προς τα κάτω. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν κυβερνητικές πηγές, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΝΔ περίμενε την αποτυχημένη έκβαση της πρώτης αξιολόγησης και αργότερα μια κυβέρνηση που αν δεν βούλιαζε, θα καθόταν τουλάχιστον στη γωνία χωρίς να τολμά να αναδείξει θέματα όπως η απλή αναλογική και η συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η ηγεσία της ΝΔ αντιδρά μετρημένα ακόμη και στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ της περιόδου 2009, ενώ διακρίνει αμηχανία στο κόμμα της Πειραιώς ακόμη και στο πεδίο της συζήτησης για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ιδίως όταν αυτή η συζήτηση «αφορά πρόσωπα όπως ο Γιάννης Στουρνάρας» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα ζημίωνε πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο συσπειρώνει γύρω του ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου που θέλει να διεμβολίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την κυβέρνηση, λοιπόν, όσο η κουβέντα περί αναζήτησης προσώπων που θα τεθούν στην ηγεσία ενός νέου κεντροαριστερού σχήματος παραμένει ανοιχτή τόσο η Νέα Δημοκρατία θα έχει περιορισμένες πιθανότητες να αντλήσει ψηφοφόρους του χώρου προς τη δική της δεξαμενή. Το ίδιο ισχύει και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να αποκτήσουν κοινό βηματισμό, καθώς σύμφωνα με την ανάγνωση του Μαξίμου η προοπτική της συνένωσης απομακρύνει τους ψηφοφόρους από τη λύση Μητσοτάκη.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Παρ’ όλα αυτά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραδέχονται πως προβλήματα δεν έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ καλείται να λύσει σειρά σημαντικών ζητημάτων και πρωτίστως να διαμορφώσει πειστική και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. «Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι η εφαρμογή του προγράμματος χωρίς να εξαθλιώνονται τα φτωχά κοινωνικά στρώματα» επισημαίνει κυβερνητική πηγή που αναγνωρίζει τις δυσκολίες. Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραγγείλει εγκαίρως στους υπουργούς του να διαμορφώσουν το πλαίσιο της παρουσίας της κυβέρνησης στη ΔΕΘ με αιχμή το αναπτυξιακό αλλά και το κοινωνικό σχέδιο.

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΓΕΤΩΝ. Το Μαξίμου σχεδιάζει και μια Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, ακριβώς πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, σχέδιο που είναι άγνωστο αν θα τελεσφορήσει καθώς η πρόσκληση θα αφορά και τον δεξιό πρωθυπουργό της Ισπανίας Φερνάντο Ραχόι, ο οποίος γενικώς δεν εμφανίζεται με τις καλύτερες διαθέσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα. Οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του μεσογειακού Νότου στην Αθήνα είναι πολλές, τίποτε όμως δεν θεωρείται οριστικό. Προσυνεννοήσεις έχουν γίνει με τους Ματέο Ρέντσι της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ της Γαλλίας και Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας, που θεωρούνται φυσικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λόγω και της προοδευτικής προέλευσής τους. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να συζητηθεί το θέμα της ευρωπαϊκής λιτότητας όπως και ο τρόπος με τον οποίο ο ευρωπαϊκός Νότος που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση της οικονομικής κρίσης μπορεί να αντιδράσει με ευελιξία δημιουργώντας όρους για την αύξηση της απασχόλησης.

Θα έχει προηγηθεί στις 25 Αυγούστου η συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.