Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την παιδεία και ειδικότερα για την ιδιωτική εκπαίδευση εξακολουθούν να δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα. Η αντιπολίτευση δείχνει ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει στην κυβέρνηση την πολυτέλεια να ψηφίζει νόμους χωρίς αντιστάσεις, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει νέo κρούσμα συνέργειας (μετά τον εκλογικό νόμο) της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με στόχο αυτή τη φορά την απομάκρυνση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Φίλη. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση θεωρούσε ότι σε σύμπλευση με την ΟΙΛΕ είχε εξασφαλίσει σχετική συναίνεση για την παιδεία, βρίσκεται απέναντι σε ένα νέο αντιπολιτευτικό μέτωπο όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να αναθεωρεί τη στάση του τασσόμενο κατά των ρυθμίσεων του υπουργού. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις του προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά και την αξιοπιστία των ιδιωτικών σχολείων.

Το Μαξίμου κάνει λόγο για αδίστακτο πολιτικό παιχνίδι, γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την κυβέρνησή του να βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης σε όλα τα επίπεδα ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Ηδη έχει παραγγείλει από τους υπουργούς εισηγήσεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ και τη δεύτερη αξιολόγηση και συγχρόνως έχει ζητήσει φακέλους για την υποστήριξη των τριών πυλώνων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού (αναπτυξιακό, θεσμικό, κοινωνικό). Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές αλλαγές, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει και τη σύνθεση της επιτροπής που θα ξεκινήσει τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το Μαξίμου έχει την αίσθηση πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν συνθήκες χαλάρωσης για την κυβέρνηση καθώς το φθινόπωρο που ακολουθεί έχει τις ιδιαιτερότητές του και σηματοδοτεί την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, που εκ των πραγμάτων θα επικεντρώσει την πολιτική ατζέντα στα ζητήματα της οικονομίας. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να περιορίσει τις πολυήμερες εξορμήσεις των μελών της κυβέρνησης, προτίθεται αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να αναγκάσει τα στελέχη της να επιστρέψουν στην Αθήνα και στις υποχρεώσεις τους.

Η ΚΟΜΒΙΚΗ ΔΕΘ. Ο Τσίπρας θέλει να δώσει βαρύτητα στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης διότι, αφενός, επιθυμεί να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο της κυβέρνησής του και, αφετέρου, γνωρίζει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στη ΔΕΘ ως πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει να κερδίσει τις εντυπώσεις επαναφέροντας μεταξύ άλλων το αίτημα των εκλογών.

Η περυσινή ΔΕΘ λόγω της προεκλογικής περιόδου δεν προσφερόταν για επικοινωνιακή προβολή από τα πολιτικά κόμματα, φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οχι μόνο επειδή η κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο. Το έκανε χθες και ο Νίκος Παππάς. Η δεύτερη περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει έναν χρόνο και στο μεσοδιάστημα έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση και παρουσιάστηκαν οι θεσμικές προτάσεις της κυβέρνησης για τομές στο πολιτικό σύστημα. Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει το πολιτικό ταμείο της κυβέρνησής του και συγχρόνως να προσδιορίσει τους νέους στόχους της. Η ΔΕΘ αποτελεί καλό βήμα και για να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, κυρίως ως προς το αίτημά της να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας –εκτός απροόπτου –δεν θα έχει προλάβει να προχωρήσει στον πολυσυζητημένο κυβερνητικό ανασχηματισμό, για τον οποίο ωστόσο δεν δείχνει να βιάζεται. Αλλωστε από τη στιγμή που το 2ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί επισήμως το διάστημα 13-16 Οκτωβρίου, πολύ πιθανόν μια αναδόμηση στο κυβερνητικό σχήμα να ακολουθήσει τις συνεδριακές και κομματικές διαδικασίες. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επανεκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και με ισχυροποιημένη κομματική εντολή θα προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις και στην κυβέρνησή του. Πιθανότατα να τον εξυπηρετεί η διατήρηση του υφιστάμενου κυβερνητικού σχήματος, ούτως ώστε τον Οκτώβριο όταν θα επιδιωχθεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και αποφασίσει το ΔΝΤ για τον τρόπο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, να μην έχουν αλλάξει οι εμπλεκόμενοι υπουργοί του οικονομικού κύκλου.

ΣΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Στο μεταξύ το Μαξίμου θα προσπαθήσει να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Στις 25 Αυγούστου ο Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για τη συνάντηση των ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, κατά την οποία οι Σοσιαλιστές θα συζητήσουν για τις παρενέργειες του Βrexit και τον ρόλο των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και φυσικά για τις προκλήσεις που έχουν όλοι μπροστά τους: ο Ολάντ τις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Ρέντσι το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και ο Γκάμπριελ την πορεία του SPD προς τις γερμανικές εκλογές. Ο Τσίπρας, πάλι, αναμένεται να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως να μοιραστεί με τους συνομιλητές του τις σκέψεις του για ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Επίσης, δεν αποκλείεται να προσκαλέσει πολλούς από τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα αυτά αφορούν τον σχεδιασμό των επόμενων μηνών. Προς το παρόν η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιπαράθεσή της με την αντιπολίτευση για τα θέματα της Παιδείας και περιμένει την εξέλιξη της διαδικασίας για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συντήρησε χθες το κλίμα δυσαρέσκειας της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας (Στο Κόκκινο) πως όταν γίνονται δηλώσεις που ασκούν κριτική στον τρόπο διακυβέρνησης της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μένουν αναπάντητες. «Η αντιστροφή της πραγματικότητας δεν θα περάσει, οι επιλογές της κυβέρνησης θα δικαιωθούν» είπε χαρακτηριστικά ο Παππάς, επιβεβαιώνοντας τις κακές σχέσεις του Μαξίμου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.