Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό με την κυβέρνηση να κλιμακώνει την αντίδρασή της για την αναβολή της δίκης που αφορά την υπόθεση Siemens και τα πολιτικά κόμματα να περιμένουν με καχυποψία νέες αιφνιδιαστικές κινήσεις του Μαξίμου γύρω από τον εκλογικό νόμο.

Το Μαξίμου ανεβάζει τους τόνους και διαμηνύει ότι θα εντοπιστούν όσοι ευθύνονται για τις παραλείψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης και μάλιστα επιτίθεται μέσω διαρροών ανοιχτά στον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο. Φωτογραφίζει τον ανώτερο δικαστικό λειτουργό ως τον κύριο υπεύθυνο για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, εντάσσοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε μία σειρά μεθοδεύσεων που έχουν ως στόχο να κουκουλώσουν την υπόθεση Siemens. Την ίδια ημέρα που ο Πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μάλιστα η δεύτερη φέρεται ότι ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική διερεύνηση για τους λόγους για τους οποίους η δίκη οδηγήθηκε σε επ’ αόριστον αναβολή.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση συντηρεί το θέμα διότι αισθάνθηκε ότι «κάποιοι κύκλοι τής χρεώνουν προσπάθεια να συγκαλύψει το σκάνδαλο Siemens». Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε το απόγευμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης. Αποτέλεσμα; Ο αρμόδιος υπουργός θα ζητήσει σήμερα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens (δηλαδή την ψηφιοποίηση των παροχών του ΟΤΕ και τη δωροδοκία πρώην κυβερνητικών στελεχών) κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, κάνοντας χρήση του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Το Μαξίμου εντάσσει το τελευταίο συμβάν με την υπόθεση Siemens σε μία σειρά από μεθοδεύσεις των προηγούμενων χρόνων που έχουν ως στόχο να θάψουν το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Δεν στρέφει όμως τα πυρά του αποκλειστικά στην Εισαγγελία Εφετών αλλά επιτίθεται συγχρόνως σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι «κάνουν πλάτες» στον Ισίδωρο Ντογιάκο ξεχνώντας τις ευθύνες τους γύρω από την τροφοδότηση της εν λόγω υπόθεσης.

Οι κυβερνητικές διαρροές μιλούν για περισσό θράσος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που φυγάδευσαν τους Χριστοφοράκο και Καραβέλα στο εξωτερικό, της Ντόρας Μπακογιάννη που έχει, όπως λένε, άπειρες φωτογραφίες με τον Καραβέλα και θυμίζουν πως η Χαριλάου Τρικούπη έχει παραδεχθεί ότι έχει εισπράξει χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Μαξίμου σχολιάζει πως δεν έχει πει κουβέντα για όσα κατήγγειλε η κυβέρνηση για τηλεφωνικά κέντρα, καφετιέρες και περίεργες συναλλαγές, σφυρίζοντας αδιάφορα.

Στον χορό της καταγγελίας μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πως αντιμετωπίζουν τους πολίτες της χώρας ωσάν να έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Και τονίζουν ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυτογελοιοποιούνται υπενθυμίζοντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά τους.

Η αντάρα στο πολιτικό κλίμα έπεσε πιο βαριά και από τη συνοδεία κυβερνητικών καταγγελιών για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις για τον Κήρυκα Χανίων, διαπιστώνοντας ότι είναι μέτοχος της εταιρείας Κήρυξ ΑΕ η οποία το 2005 έλαβε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, διάρκειας 2 ετών, το οποίο δεν αποπληρώθηκε ποτέ. Τα στοιχεία προέκυψαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και σύμφωνα με την κυβέρνηση εκθέτουν τον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο και καλεί να δώσει άμεσα εξηγήσεις.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλους αιφνιδιασμούς για το θέμα του εκλογικού νόμου, έχοντας αφήσει απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί τη μείωση του 3% εφόσον υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με τα κόμματα. Η ανακίνηση του ζητήματος ενώ ο εκλογικός νόμος οδεύει προς ψήφιση προκαλεί πάντως την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που για δεύτερη ημέρα παρενέβη στο ζήτημα με παρέμβαση της προέδρου του Φώφης Γεννηματά. Χωρίς όμως να αλλάξει κάτι ως προς την απόφαση για καταψήφιση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τις πέντε προτάσεις του κόμματός της, κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό του 42%, κατάργηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών, διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, ψήφο στα 17 και δυνατότητα ψήφου για την ομογένεια και τους έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Ζητεί για μία ακόμη φορά πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης στη Βουλή και απευθύνεται στους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως εάν αναζητούν είτε άλλοθι και δεκανίκια, είτε πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους, ας ψάξουν αλλού και σε άλλους.