Σχεδόν 30.000 «ξένοι τρομοκράτες» μάχονται αυτήν την στιγμή στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, δήλωσε την Τρίτη ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ, διευθυντής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Τρομοκρατίας, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο «όλο και πιο σφοδρών επιθέσεων» στις χώρες των οποίων είναι υπήκοοι.

«Οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές είναι πάρα πολλοί» στο Ιράκ και στην Συρία, «είναι κάτι λιγότερο από 30.000 και τώρα που ο ζωτικός χώρος του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους) συρρικνώνεται στο Ιράκ επιστρέφουν, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες προέλευσής τους, όπως την Τυνησία, ή το Μαρόκο», εξήγησε ο Λαμπόρντ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις χώρες προέλευσής τους υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν όλο και πιο σφοδρές», σε μια προσπάθεια «να αντισταθμιστεί η πίεση που τους ασκείται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ κάλεσε τα κράτη να θέσουν σε εφαρμογή διαδικασία «ελέγχων ασφαλείας, προκειμένου να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε μεγάλη μερίδα των ξένων μαχητών που δεν είναι επικίνδυνοι και αυτών που είναι».

«Παρακολούθηση μέσω Διαδικτύου»

Ο Λαμπόρντ, γάλλος πρώην δικαστικός, επισήμανε εξάλλου πως η διεθνής κοινότητα διαθέτει δικαστικά εργαλεία για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, αλλά υπογράμμισε πως «η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πολύ πιο ταχεία από τη δική μας».

Για να μετριαστεί αυτή η έλλειψη ευελιξίας, το στέλεχος του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί περισσότερο με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα όπως οι Google, Twitter και Microsoft, ώστε να παρακολουθούνται πιο αποτελεσματικά οι τρομοκράτες στο Διαδίκτυο, χωρίς μολαταύτα «να παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης».

Κάλεσε επίσης τα κράτη να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες ταχύτερα και εκτίμησε πως «εάν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες να αυξάνονται».

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Τρομοκρατίας, στην οποία συμμετέχουν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε δημιουργηθεί στην Νέα Υόρκη αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.