Επιδημία λουκέτων έχει πέσει στην αγορά με τις επιχειρήσεις που κλείνουν να είναι πλέον πολλαπλάσιες αυτών που ανοίγουν.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 έβαλαν λουκέτο στην Αττική 15.409 επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ενώ μειωμένος κατά 3.000 ήταν και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν κατά το ίδιο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ιδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου 459 βιοτεχνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κατέβασαν ρολά ενώ εκείνες που άνοιξαν ήταν μόλις 188. Για τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου η καθοδική πορεία στην αγορά δείχνει να μην μπορεί να σταματήσει, καθώς στο ήδη βεβαρημένο οικονομικό κλίμα των capital controls, της έλλειψης ρευστότητας αλλά και της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης ήρθαν να προστεθούν νέοι φόροι στις ήδη υπερφορολογημένες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, από το 2008 έως σήμερα έχουν εξαφανιστεί από την αγορά 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η «εξαφάνιση» αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισ. ευρώ προϊόντος, εξηγεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 κατά μέσο όρο 2,5 επιχειρήσεις την ημέρα εγκατέλειψαν τον επιχειρηματικό στίβο από την αγορά της Θεσσαλονίκης, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα ως ασύμφορες κρίθηκαν 314 επιχειρήσεις και έκλεισαν, ενώ 4 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το σύνολο των διαγραφών να φτάνει τις 459.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες σφυρίζουν αδιάφορα μετατοπίζοντας τον δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα» δηλώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση του κλίματος και τονίζουν πως εάν δεν αλλάξουν άρδην οι συνθήκες, η κατάσταση θα χειροτερέψει, με ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία και τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας.