Στην άκρη του δεξιού ματιού, στο μήλο του προσώπου κυλούν μόνιμα δύο δάκρυα στα οποία εστιάζει πάντοτε ο σκηνοθέτης, κάνοντας τα εκατομμύρια των φιλάθλων να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβολίζουν.

Δύο πράγματα έχει μάθει ο Κουαρέσμα στη ζωή του: να ντριμπλάρει και να προκαλεί. Ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση, αν υπήρχε βραβείο θα το κέρδιζε κάθε χρόνο.

Ο πορτογάλος ποδοσφαιριστής ζει τον τελευταίο μήνα ένα όνειρο: ο κυνηγημένος Αθίγγανος έχει μεταμορφωθεί σε ήρωα των συμπατριωτών του κλέβοντας τη δόξα από τον φίλο του Ρονάλντο.

Πέτυχε το μοναδικό γκολ στην αναμέτρηση με την Κροατία στο τέλος της παράτασης. Ηταν επίσης ο τελευταίος εκτελεστής στη διαδικασία των πέναλτι στο ματς με την Πολωνία, που έστειλε τους Θαλασσοπόρους στα ημιτελικά του Euro.

Στα γαλλικά γήπεδα ο Κουαρέσμα ξεπλένει τις αμαρτίες του, όπως έκανε με το σώμα του που το μετέτρεψε σε καμβά των ζωγράφων του σώματος. Στον αριστερό ώμο έχει τοποθετήσει τον Ιησού Χριστό τον Λυτρωτή. Αγγελοι, η Παρθένος Μαρία, δύο μάτια, το πρόσωπο της μητέρας του Φερνάντα. Για όλα δίνει μία εξήγηση εκτός από τα δύο ζωγραφιστά δάκρυα κάτω από το δεξί του μάτι. Γι’ αυτά δεν έχει μιλήσει ποτέ: «Είναι προσωπική υπόθεση» απαντά.

Τα περίχωρα της Λισαβόνας ήταν όλες οι τάξεις του σχολείου μαζί. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν τεσσάρων ετών. Η Φερνάντα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δούλευε σε τρεις δουλειές για να μη λείψει τίποτα στον μικρό Ρικάρντο.

«Οταν άρχισα να κερδίζω τα πρώτα μου λεφτά τα έφερνα στο σπίτι. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς αυτόν που σε βοηθά. Εύχομαι τα παιδιά μου να μη δουν ποτέ αυτά που είδα εγώ» είπε ο Κουαρέσμα σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό SIC της πατρίδας του.

«Στην Πορτογαλία ποτέ δεν με εκτιμούσαν. Ούτε ως ποδοσφαιριστή ούτε ως άνθρωπο. Πίστευαν ότι με προσέβαλλαν αποκαλώντας με Γύφτο. Ομως εξαπατώνται. Είμαι περήφανος γι’ αυτό».

Ο Κουαρέσμα θυμήθηκε μία ιστορία από τα χρόνια που πήγαινε σχολείο. «Στα μάτια των άλλων ήμουν πάντοτε ένοχος. Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ρατσισμός αλλά δυστυχώς δεν ισχύει. Μια μέρα χάθηκε ένα παλτό στο σχολείο. Οι γονείς άρχισαν τότε να λένε ότι σίγουρα το πήρε ο Γύφτος. Αργότερα, αποκαλύφθηκε η αλήθεια και φυσικά δεν ήμουν εγώ ο ένοχος. Είμαι περήφανος γι’ αυτό που είμαι. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου έχω τη φήμη πως έχω κάνει πολλά. Ποτέ όμως δεν κάπνισα. Ποτέ δεν μέθυσα. Ποτέ δεν δοκίμασα πράγματα».

Πράγματι ο Κουαρέσμα έχει κάνει πολλά στα γήπεδα. Εχει πλακώσει στο ξύλο συμπαίκτες του, έχει επιτεθεί σε προπονητές του. Στις ομάδες όπου έχει αγωνιστεί τον υποδέχθηκαν ως μεσσία και τον έδιωξαν με τις κλωτσιές.

Στα 20 του η Μπάρτσα αναγνώρισε στο ταλέντο του τον διάδοχο του Λουίς Φίγκο. «Αποκτήσαμε τον Χάρι Πότερ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας» έλεγε το 2003 ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοάν Λαπόρτα.

Γρήγορα πλακώθηκε με τον Φρανκ Ράικαρντ και τον βοηθό του Χενκ Τεν Κάτε. Τραυματίστηκε και πριν επανέλθει στη δράση έστειλε μήνυμα «Ή εγώ ή αυτός» για τον Ράικαρντ. Στη θέση της Μπαρτσελόνα όλοι θα διάλεγαν τον δεύτερο, όπως και συνέβη. Η ιστορία του Κουαρέσμα στην Μπαρτσελόνα ήταν το πρωτόλειο όσων θα ακολουθούσαν στις ομάδες όπου αγωνίστηκε. Σήμερα ο Πορτογάλος λέει ότι μόνο η Μπεσίκτας τον εκτίμησε όπως έπρεπε. Πριν καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα είχε προλάβει να πλακωθεί με προπονητές και παίκτες της τουρκικής ομάδας στην πρώτη θητεία του εκεί πριν από έξι χρόνια.