Το ΕΣΥ σε κώμα: αυτή είναι η διάγνωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι πέρασαν από ακτινογραφία τα προβλήματα που βιώνουν σε καθημερινή βάση. Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και ο παρωχημένος τεχνολογικός εξοπλισμός αποτελούν μόνιμες σκιές ενός συστήματος που -σύμφωνα με τους ίδιους –καρκινοβατεί.

Τα παραδείγματα που παραθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι δεκάδες και αφορούν όλη τη χώρα.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), η καρδιοχειρουργική κλινική –που καλείται να εξυπηρετήσει περιστατικά πέραν της Κρήτης και από τη Νότια Ελλάδα –βρίσκεται σε μόνιμο… έμφραγμα, καλύπτοντας μόλις το 25% των περιστατικών.

«Πρέπει να προσληφθούν άμεσα δύο εντατικολόγοι, καθώς επίσης και ένας επιμελητής Β’ καρδιοχειρουργός, ώστε να αντεπεξέλθει η κλινική στις πραγματικές πληθυσμιακές ανάγκες» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο νοσηλευτής και σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης.

Τα ράντσα στην ψυχιατρική κλινική του ίδιου νοσοκομείου –η οποία σημειωτέον είναι η μοναδική δημόσια δομή στην Ανατολική Κρήτη –αποτελούν σύμφωνα με τους εργαζομένους «ντροπή», ενώ τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς.

Σοβάδες που πέφτουν στα κρεβάτια των χειρουργείων, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που λειτουργούν με δανεικούς αναπνευστήρες και καρδιολογικές κλινικές χωρίς βηματοδότες είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που συμπεριλαμβάνονταν στη μακρά λίστα που παρέδωσαν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων Θεσσαλονίκης στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατά την επίσκεψή του στα τέλη Ιουνίου.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των χειρουργικών τραπεζιών έχει μειωθεί κατά 50%-60% εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, στο Θεαγένειο η αναμονή για αξονική τομογραφία αγγίζει τους εφτά μήνες, ενώ η αντίστοιχη αναμονή για υπέρηχο φτάνει έως και ενάμιση χρόνο.

ΓΑΝΤΙΑ – ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΑ. Σε καθημερινό εφιάλτη για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι και η χρήση φτηνών αλλά μη ποιοτικών υλικών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σε χειρουργείο μίας ώρας αναγκάστηκαν να αλλάξουν δέκα γάντια –σχίζονται με ευκολία τσιγαρόχαρτου –ενώ απέκτησαν και εγκαύματα στα χέρια λόγω της κακής ποιότητας του υλικού.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οριακά λειτουργεί και το Μποδοσάκειο στην Πτολεμαΐδα, με την παθολογική κλινική να παραμένει ερμητικά κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Πιο αναλυτικά, υπηρετούν μόλις 36 γιατροί όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 59, ενώ σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 80.

Τεράστιες είναι και οι… πληγές στα νοσοκομεία της Ηπείρου, με ενδεικτικό παράδειγμα το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Αρτας: η αντικατάσταση μίας λυχνίας στον αξονικό τομογράφο παραμένει άλυτο θέμα τους τελευταίους πέντε μήνες, με συνέπεια οι ασθενείς να μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία ή να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, μία στις τρεις θέσεις νοσηλευτών –σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου –είναι κενή ενώ στα αζήτητα βρίσκονται και οι θέσεις 18 μόνιμων γιατρών.

ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ. Στο μεταξύ –και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία –βροχή πέφτουν οι παραιτήσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ειδικότερα, σε διάστημα 12 μηνών έκλεισε η αγγειοχειρουργική κλινική ύστερα από παραίτηση του ειδικευμένου γιατρού, ενώ παραίτηση έχουν υποβάλει και δύο ογκολόγοι, ένας θωρακοχειρουργός, ένας νευροχειρουργός, ένας αναισθησιολόγος, ένας ορθοπεδικός και ένας γενικός χειρουργός.

Το νοσοκομείο στο Διδυμότειχο, πάλι, διεκδικεί το πανελλήνιο ρεκόρ σε οφειλόμενα ρεπό, δεδομένου ότι στους εργαζομένους «οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγούμενων ετών. Στο νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει σημαντικότατη έλλειψη προσωπικού, οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης ξεπερνούν τις 2.000».

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ. Για «υποβάθμιση, απαξίωση και διάλυση» των υπηρεσιών υγείας κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ για τις δημόσιες δομές Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Τρίπολης Ευαγγελίστρια «έγινε περικοπή της μίας βάρδιας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία μιας πολύ ευαίσθητης ομάδας ασθενών».

Τα στοιχεία που αφορούν το νοσοκομείο Αμαλιάδας εξηγούν τις εκπτώσεις που καταγράφονται και εκεί στις παρεχόμενες υπηρεσίες: υπηρετούν μόλις 16 μόνιμοι γιατροί, παρόλο που οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 44, ενώ από τις 13 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας.

Κάπως έτσι, το αναισθησιολογικό τμήμα έχει απομείνει τον Ιούλιο με μόνο έναν γιατρό, ενώ το μικροβιολογικό – βιοχημικό εργαστήριο αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το προσωπικό (νοσηλευτικό και παραϊατρικό) στο σύνολο του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 4.000. Επιπλέον, 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας «προτίθενται την επόμενη διετία (εντός του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής) να ασκήσουν το δικαίωμα».

ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ. Σε οριακό σημείο λειτουργούν και τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Στο νοσοκομείο Χαλκίδας δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι και γυναικολόγοι. Στη Θήβα, πάλι, η παθολογική κλινική εφημερεύει τις μισές ημέρες του μήνα, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα και το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί το βράδυ.

Αντίστοιχα, στη Λιβαδειά έχει μπει λουκέτο στην παιδιατρική κλινική και στις τέσσερις από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες, ενώ στο Καρπενήσι off έχουν βγει ο αξονικός τομογράφος και ο μαστογράφος.