Ο Μάο έλεγε ότι εάν ένας Κινέζος δεν επισκεφθεί ούτε μία φορά στη ζωή του το Σινικό Τείχος δεν είναι γνήσιος Κινέζος. Ο Αλέξης Τσίπρας παραφράζοντας αυτήν τη φράση σκαρφάλωσε χθες το μεσημέρι ώς τον πέμπτο πυργίσκο του ιστορικού μνημείου. Προφανώς, όπως αντελήφθησαν κάποιοι από τους υπουργούς που αναγκάστηκαν να τον ακολουθήσουν, το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο Πρωθυπουργός είναι πως ο δρόμος των ελληνοκινεζικών σχέσεων είναι μακρύς και ανηφορικός.

Το εντυπωσιακό είναι πως φθάνοντας στο Πεκίνο και στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν στο ταξίδι αναφέρθηκε, ενδεχομένως για πρώτη φορά, με θετικά λόγια στον Αντώνη Σαμαρά σχολιάζοντας ότι η δική του κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, παρότι δυστυχώς δεν προχώρησαν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί. Ακολούθως πάλι, σ’ ένα πολύ σύντομο πηγαδάκι με δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι κυρίως επί διακυβέρνησης Καραμανλή άνοιξε ο Δρόμος του Μεταξιού και άρχισε η καλλιέργεια των σχέσεων των δύο χωρών.

Με τρένα και καράβια

Τι γυρεύει επομένως ο Αλέξης Τσίπρας στην Κίνα; Αφενός να συνεχίσει ό,τι άφησαν οι προηγούμενοι ανολοκλήρωτο και αφετέρου να υλοποιήσει σχέδια για επενδύσεις. Επομένως στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η σιδηροδρομική διασύνδεση του Πειραιά με τη Βουδαπέστη, και συνολικά με την Κεντρική Ευρώπη, ώστε τα κινεζικά προϊόντα να βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την COSCO παρά την πρόσφατη εμπλοκή και θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν επενδύσεις και στις δύο χώρες, με αιχμή τα θέματα του τουρισμού και της καινοτομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες πως εάν η Ελλάδα προσελκύσει έστω το 1% των κινέζων τουριστών που βγαίνουν στο εξωτερικό αυτό θα θεωρείται μεγάλη επιτυχία.

Σινεμά και τεχνολογία

Ο έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμά ότι μπορούν να ανοίξουν νέοι δρόμοι και στον τομέα του πολιτισμού. Εξ αυτού του λόγου συναντήθηκε χθες το πρωί με τον Γουάνγκ Τζιαν Λιν, πρόεδρο της Γουάντα, μιας κολοσσιαίας σε οικονομικά μεγέθη κινεζικής εταιρείας που δραστηριοποιείται κυρίως σε τρεις τομείς: στα εμπορικά ακίνητα, στον πολιτισμό και στη χρηματοδότηση. Το ενεργητικό της για το 2015 ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδά της ανήλθαν σε 39 δισ. Η Γουάντα είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική επιχείρηση στην Κίνα και συγχρόνως η μεγαλύτερη εταιρεία κινηματογράφησης παγκοσμίως. Επομένως στη συνάντηση Τσίπρα και Μπαλτά με τον πρόεδρό της συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός μεγάλου κινηματογραφικού στούντιο στην Αθήνα. Η εταιρεία ενδιαφέρεται επίσης για μαζικές μεταφορές τουριστών και δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης.

Συγχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας και εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε χθες την έδρα της εταιρείας Huawei όπου με τους επικεφαλής της συζητήθηκε η πιθανότητα να δημιουργηθεί τεχνολογικό πάρκο στο Θριάσιο, να κατασκευαστεί γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων σε ελληνικό έδαφος και να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες λογισμικού.