Καμία ουσιαστική αλλαγή στο θέμα του εκλογικού νόμου δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, η οποία εκπέμπει το μήνυμα πως η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή δεν επιδέχεται τροποποιήσεις. Αντιθέτως, το Μαξίμου τονίζει ότι με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να ενταχθούν στην ατζέντα του διαλόγου ζητήματα που έμειναν εκτός των αλλαγών επί του εκλογικού νόμου, όπως η ψήφος των ομογενών και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

«Δεν θα κάνουμε πίσω στον εκλογικό νόμο» διευκρινίζει από το Πεκίνο ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας ότι η πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ειλικρινής και αποτελεί «τον κοινό παρονομαστή των πρωθυπουργικών συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως περιμένει από τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, παρ’ όλα αυτά έχει πει στους συνομιλητές του πως ακόμη κι αν ο εκλογικός νόμος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους για να εφαρμοστεί από την επόμενη αναμέτρηση, η κυβέρνηση θα είναι απολύτως κερδισμένη αφού έχει κατεβάσει μια πρόταση που είναι –όπως λέει –ειλικρινής και κινείται στους παραδοσιακούς άξονες της Αριστεράς.

«ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ». Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως για το Μαξίμου η ψήφιση του εκλογικού νόμου –περί τα μέσα Ιουλίου –είναι μια υπόθεση win-win καθώς αν κάποια κόμματα αποφασίσουν τελικώς να μην ψηφίσουν «θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα», ιδίως από τη στιγμή που έχουν παρουσιάσει πανομοιότυπες προτάσεις με την κυβέρνηση «και τώρα κάνουν τον Κινέζο».

Είναι προφανές ότι οι αιχμές αφορούν πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά καθώς το 2015 το κόμμα της παρουσίασε πρόταση για την απλή αναλογική, πάνω στην οποία και στηρίζεται ο πυρήνας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη, ιδίως μετά τις τελευταίες δηλώσεις της Γεννηματά που θέτει πέντε σημεία προς συζήτηση για να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος, ανάμεσα στα οποία και η δυνατότητα για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό εφόσον υπερβαίνει το ποσοστό του 42% να μπορεί να παίρνει έναν αριθμό εδρών ως μπόνους.

Η κυβέρνηση όμως επαναλαμβάνει ότι δεν θα κάνει τώρα καμία υποχώρηση στον εκλογικό νόμο διότι είναι ιστορικό καθήκον της να ψηφίσει την απλή αναλογική. Στελέχη της σχολιάζουν μάλιστα ότι αν στη συζήτηση για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα έμπαινε και η ΝΔ, τότε η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε διαφορετικά το πλαίσιο, ακόμη και το θέμα του μπόνους. Τώρα όμως, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, δεν υπάρχει περιθώριο καθώς η πρόταση που κατατέθηκε αποτελεί τον συγκερασμό των θέσεων που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, η ίδια πηγή πληροφόρησης σχολιάζει πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μαξίμου είπε στον Πρωθυπουργό ότι «άργησες να φέρεις τον εκλογικό νόμο, δεν μπορείς να ανοίγεις τέτοια θέματα εν κινήσει», κάτι με το οποίο ο Τσίπρας διαφώνησε λέγοντας ότι «δεν είμαστε ποτέ σε κενό χρόνο».

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ. Πάντως κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι όταν ανοίξει η συζήτηση για την αναθεωρητική διαδικασία, η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει σε αυτή και τροποποιήσεις που συνδέονται άμεσα με τον εκλογικό νόμο και αφορούν ακόμη και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Θέμα που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ μάλιστα δηλώνει ότι εμείς εκλογικό νόμο με δόσεις δεν ψηφίζουμε.

Η κυβέρνηση υπερασπίζει πάντως με πάθος την επιλογή της για τον εκλογικό νόμο και μάλιστα στελέχη της έσπευσαν το Σαββατοκύριακο να μιλήσουν υπέρ της αναγκαιότητας να καθιερωθεί η απλή αναλογική. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχολίασε ότι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους με βάση τα ποσοστά που έχουν τώρα αλλά κυρίως βλέποντας τον ορίζοντα των άμεσων και μελλοντικών καταστάσεων για να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στον εκλογικό νόμο. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέφερε πως θα ήταν αποτυχία να μην τηρήσουμε μια δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική καλώντας και τα κόμματα που την έχουν υποστηρίξει να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. Ομοίως ο Νίκος Φίλης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι η εκβιασμένη ψήφος με σχήματα ενισχυμένης αναλογικής δεν οδηγεί στην πολιτική σταθερότητα, αντιθέτως δημιουργεί αλαζονεία, αυταρχισμό και πελατειακό κράτος.