Οι κυβερνήσεις πρέπει να απορρίψουν τους ισχυρισμούς της Greenpeace για τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, λένε 109 νομπελίστες σε ανοιχτή επιστολή τους.

Κάνουν μάλιστα ειδική αναφορά στο λεγόμενο χρυσό ρύζι, μια «μεταλλαγμένη» ποικιλία που έχει εμπλουτιστεί με βιταμίνη Α και θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια κρούσματα τύφλωσης.

Οι 109 επιστήμονες, οι οποίοι αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των βραβευθέντων με Νόμπελ που βρίσκονται εν ζωή, ζητούν από την Greenpeace και τους υποστηρικτές της «να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των υπεύθυνων επιστημονικών οργανισμών και των ρυθμιστικών Αρχών και να εγκαταλείψουν την εκστρατεία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γενικά, και του χρυσού ρυζιού ειδικότερα».

Καλούν τις κυβερνήσεις όλων των χωρών «να καταδικάσουν την καμπάνια της Greenpeace» και να κάνουν «ό,τι περνά από το χέρι τους» για να «επιταχύνουν την πρόσβαση των καλλιεργητών σε όλα τα μέσα της σύγχρονης βιολογίας».

«Η αντίδραση που στηρίζεται στο συναίσθημα και τον δογματισμό και αμφισβητείται από τα γεγονότα πρέπει να σταματήσει» λένε.

Η ανοικτή επιστολή δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο Support Precision Agricultureκαι απευθύνεται και στην ίδια την μη κυβερνητική οργάνωση. Οι εννέα στους δέκα υπογράφοντες είναινομπελίστες της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Χημείας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο βρετανός Τζέιμς Γουότσον που ανακάλυψε τη δομή του DNA.

«Όλοι οι επιστημονικοί και ρυθμιστικοί θεσμοί στον κόσμο έχουν αποδείξει επανειλημμένως και κατά συνεκτικό τρόπο ότι οι καλλιέργειες και τα τρόφιμα που βελτιώνονται χάρη στην βιοτεχνολογία είναι εξίσου ασφαλή, αν όχι περισσότερο, από εκείνα που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο παραγωγής» γράφουν.

Η Greenpeace έχει πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις για την καλλιέργεια του χρυσού ρυζιού, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη έλλειψη βιταμίνης Α που αντιμετωπίζουν 250 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, το 40% εκ των οποίων είναι νήπια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την πλευρά της, η Greenpeace απέρριψε τις κατηγορίες, επικαλούμενη εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για το Ρύζι, σύμφωνα με τις οποίες η αποτελεσματικότητα του χρυσού ρυζιού «δεν είναι αποδεδειγμένη».

«Οι εταιρείες ασκούν πιέσεις για το χρυσό ρύζι για να ανοίξουν τον δρόμο σε συνολική έγκριση για άλλες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες» ισχυρίζεται η οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι «η μόνη εγγυημένη λύση» για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού είναι «μία υγιεινή και με ποικιλία διατροφή».

Τα «μεταλλαγμένα» καλλιεργούνται εδώ και πάνω από 20 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις επικινδυνότητας για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που υπογράφουν την επιστολή, οι θάνατοι φτωχών ανθρώπων λόγω των αντιδράσεων στις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας αποτελεί ένα είδος «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».