Το πότε θα ενεργοποιήσει η Βρετανία το άρθρο 50 για αποχώρησή της από την Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι κάτι που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έκανε το πρώτο του επίσημο ραντεβού στις Βρυξέλλες με τον Μάρτιν Σουλτς που επείγεται για την έξοδο των Βρετανών, δεν ταυτίζεται όμως με την άποψη της εδώ και τώρα απομάκρυνσής τους από την ΕΕ. Αποψη που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το θέμα που απασχολεί τον έλληνα Πρωθυπουργό σχετίζεται με το ποιος θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να πατήσει το κουμπί για να βρεθεί επισήμως εκτός Ευρώπης. Η μία περίπτωση με την οποία φαίνεται πως η κυβέρνηση διαφωνεί, είναι τη διαπραγμάτευση με τους αποχωρούντες να αναλάβουν τα κράτη-μέλη. Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα σήμαινε πως ενδεχομένως να πρωταγωνιστήσει και πάλι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διαδικασία του Brexit. Αυτή η προοπτική δεν φαίνεται να ενθουσιάζει την ελληνική πλευρά και άλλους Ευρωπαίους, που αδυνατούν να προσπεράσουν με ευκολία τα σχέδια του γερμανού υπουργού Οικονομικών πέρυσι τέτοιο καιρό για το Grexit. Η άλλη περίπτωση θέλει την Κομισιόν και ειδικότερα τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλαμβάνουν τη διαδικασία καθορισμού των όρων του χωρισμού με τη Βρετανία, εξέλιξη που θα ταίριαζε περισσότερο σε αυτό που επιθυμεί τώρα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, λιγότερη εμπλοκή της Γερμανίας στη διαμόρφωση του νέου τοπίου και περισσότερη εμπλοκή των προοδευτικών δυνάμεων.

Οσο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ανατολικές χώρες με αιχμή την πρόσκληση των 21 ΥΠΕΞ στη Βαρσοβία (απόντων των έξι υπουργών Εξωτερικών που αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ), η κυβέρνηση μάλλον δεν θέλει να αφήσει το αποτύπωμά της σε αυτές, παρότι συμμετείχε ο Νίκος Κοτζιάς. «Δεν μας αφορά και ιδιαίτερα δεν είναι στρατηγική μας η συμπόρευση με χώρες όπως η Πολωνία που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης» αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Τι πραγματικά θέλει όμως ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη δυσάρεστη έκπληξη του βρετανικού δημοψηφίσματος; Πρωτίστως θέλει να πεισθεί ότι οι παρενέργειες της βρετανικής αποχώρησης δεν θα έχουν επιπτώσεις στους θεωρητικά πιο αδύναμους κρίκους της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τις Βρυξέλλες εισέπραξε πολλές διαβεβαιώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί εφόσον υλοποιήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει. Μάλιστα ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή σχολίαζε πως η χώρα μας δεν βρίσκεται στην ζώνη υψηλού κινδύνου, ακριβώς διότι βρίσκεται σε πρόγραμμα. Χθες επίσης, ο επίτροπος επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες είπε σε έλληνες δημοσιογράφους ότι όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα Grexit, αλλά αντιθέτως χαρακτήρισε την Ελλάδα ισχυρό asset της ευρωζώνης αποκαλώντας τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο φίλους του.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ. Κατά τα άλλα, ο έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε χθες στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στην προπαρασκευαστική σύνοδο των οποίων βρέθηκε, πως στόχος είναι να συμπήξουν οι προοδευτικές δυνάμεις μια πλειοψηφία για τη δημιουργία κοινωνικής ευρωπαϊκής ατζέντας. «Αυτό που χρειάζεται είναι να χαλαρώσει το σύστημα δημοσιονομικής επιτήρησης και να υπάρξει ένα σχέδιο διαχείρισης της ανεργίας αλλά και του Μεταναστευτικού» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους σοσιαλδημοκράτες συνομιλητές του.

Επίσης κατά τις επαφές του με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων σημείωσε ότι η άνοδος της ξενοφοβίας είναι ένα από τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. «Η Αριστερά έχει προειδοποιήσει από καιρό για την άνοδο της Ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού, ως αποτέλεσμα της λιτότητας» δήλωσε μετά τις συναντήσεις του, ενώ νωρίτερα είχε πει πως οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στην Ευρώπη.