Την υποστήριξη της Κομισιόν στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που θα αποτελέσουν και το σημείο αιχμής της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με τους δανειστές, φαίνεται ότι διασφαλίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα δεν δίστασε να πάρει δημοσίως θέση υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο των εργασιακών, τασσόμενος κατά των ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ με τα κυβερνητικά στελέχη στο Μαξίμου φέρεται να είπε ότι δεν γίνεται να καθορίζουν μονομερώς οι καπιταλιστές στην Ευρώπη τα εργασιακά στις πλάτες των εργαζομένων.

Το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν θεωρώντας πως ο Γιούνκερ στέλνει προκαταβολικά μήνυμα προς τους άλλους θεσμούς και πρωτίστως προς το ΔΝΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει σύμμαχο την ΕΕ στην επόμενη εξίσου δύσκολη αξιολόγηση που αρχίζει το φθινόπωρο, κάτι που έπραξε άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα βοηθώντας κατά κοινή ομολογία στο κλείσιμο της πρώτης επίπονης διαδικασίας.

Το χάιδεμα Γιούνκερ προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έγινε ωστόσο την ίδια ημέρα που ένας άλλος κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απέφυγε τις αβρότητες και υπενθύμισε για το πρωτογενές πλεόνασμα ότι ο στόχος για το 2018 θα παραμείνει στο 3,5% όπως ακριβώς προβλέπεται στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Βεβαίως από το Μαξίμου αντιτείνουν ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε τη συμφωνία ή τον στόχο του 3,5% και θυμίζουν πως η πρόταση για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% έχει διατυπωθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με τον οποίο άλλωστε ο Ρέγκλινγκ είχε συνάντηση χθες νωρίς το πρωί.

Οπως και να έχει, στο Μαξίμου δημιουργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας μετά την επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε με τις δηλώσεις του το θέμα των εργασιακών θυμίζοντας ότι πεποίθηση του προέδρου της Κομισιόν είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τις αξιώσεις του ΔΝΤ σχολιάζοντας πως «ακούγονται απόψεις από την πλευρά των πιστωτών, που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, εργασιακό και κοινωνικό». Πρόσθεσε πως κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο σύγχρονο και ασφαλές, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ όταν ρωτήθηκε αν θα στηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά απάντησε: «Εγώ δεν είμαι φίλος των συλλογικών απολύσεων και πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση με την οποία θα μπορέσω να είμαι σύμφωνος». Επίσης σχολίασε ότι οι διαβουλεύσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα και θα πρέπει η εργασιακή νομοθεσία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης στο Μαξίμου είπε ακόμη ότι «οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις δεν μπορεί να αφεθούν στους βιομηχάνους».

GREXIT ΚΑΙ BREXIT. Πέραν των εργασιακών, ο Γιούνκερ συμφώνησε με την άποψη που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το Grexit αφήνοντας αιχμές για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους σχεδιασμούς του. Ο Πρωθυπουργός σχολίασε με αφορμή το επικείμενο δημοψήφισμα για το Brexit, «πόσο κοντόφθαλμα και πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για όλη την Ευρώπη, ευτυχώς όμως απέτυχαν και η Ευρώπη που βρίσκεται σε πραγματική κρίση χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της». Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν λέγοντας πως «θεωρώ κι εγώ ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι πέρυσι, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» για να σημειώσει ότι η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, το ίδιο και η ζώνη του ευρώ.

35 δισ. ευρώ περιμένουν την Ελλάδα

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο πακέτο των 35 δισ. ευρώ που μπορεί να διεκδικήσει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα κονδύλια. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα έχει υποβάλει προς δανειοδότηση τα πρώτα 42 επενδυτικά έργα, συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ.