Η Βιρτζίνια Ράτζι ήρθε. Ο Ματέο Ρέντσι φεύγει; Δύο ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές που έφεραν στη Ρώμη την πρώτη γυναίκα δήμαρχο με ένα θριαμβευτικό 67,2%, το ερώτημα για το μέλλον του ιταλού πρωθυπουργού αποκτά νέο νόημα. Κι αν σε αυτόν τον θρίαμβο προστεθεί και η νίκη μιας άλλης υποψήφιας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, της Κιάρα Απεντίνο

στο Τορίνο, τότε το ερώτημα αποκτά και επιπλέον ειδικό βάρος. Τι απέμεινε στον Ματέο Ρέντσι μετά την απώλεια της πρωτεύουσας και της πόλης της Fiat; Η νίκη στο Μιλάνο. Που για τον ιταλό πρωθυπουργό και την ιταλική Κεντροαριστερά είναι μάλλον το σωληνάκι με το οξυγόνο που θα τους κρατήσει στη ζωή ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας ο κεντροαριστερός Τζουζέπε Σάλα επικράτησε με 51,7% έναντι του κεντροδεξιού Πιέρο Φάσινο που έμεινε στο 45,4%. Αλλά το Μιλάνο και η Μπολόνια δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν το κύμα της εσωκομματικής γκρίνιας που αρχίζει να φουσκώνει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκείνοι που πιστεύουν ότι η ιταλική Αριστερά έχει χάσει την ψυχή της εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ρέντσι, με αποκορύφωμα την εργασιακή μεταρρύθμιση, καλούν τον αρχηγό τους να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος. «Το PD υποφέρει όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Εχει διαρραγεί η σχέση μας με τους ψηφοφόρους μας» είναι το επιχείρημα των ανταρτών που ζητούν επίσης έκτακτο συνέδριο. Και τι απαντά ο αρχηγός; «Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για τις ήττες στη Ρώμη και στο Τορίνο. Αλλά το επαναλαμβάνω και τώρα που έκλεισαν οι κάλπες: αυτές οι εκλογές δεν ήταν εθνικές αλλά τοπικές». Η απόφαση φαίνεται επίσης να είναι ειλημμένη: «Δεν παραιτούμαι ούτε από την πρωθυπουργία ούτε από την αρχηγία του κόμματος».

Για τον Ρέντσι όλα θα παιχτούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι «ο αγώνας με Α κεφαλαίο». Ο ιταλός πρωθυπουργός έχει επομένως τέσσερις μήνες μπροστά του για να ανασυνταχθεί. Και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων άλλους τόσους για να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας. Θα αποδειχθεί άραγε μικρή η απόσταση από το Vaffanculo, το ιδρυτικό σύνθημα του κινήματος, έως το Palazzo Chigi, το πρωθυπουργικό μέγαρο; Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι με το μέρος των γκριλίνι: τέσσερις μήνες είναι λίγοι για να ζητήσει κανείς λογαριασμό των κυβερνητικών πεπραγμένων στη Ρώμη και στο Τορίνο. Ενώ πηγαίνουν σε ένα δημοψήφισμα που έχει λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης με τον αέρα του νέου. Ακόμη και κυριολεκτικά. «Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα» παραδέχθηκε ο ίδιος ο Ρέντσι. Κι αυτό δείχνουν οι αριθμοί των πιστοποιητικών γέννησης των νικητών: η νέα δήμαρχος της Ρώμης είναι 37 χρονών, εκείνη του Τορίνο μόλις 31.

Μετεωρική άνοδος. Κάποιοι άλλοι αριθμοί δείχνουν τη μετεωρική άνοδο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Μ5S) μέσα σε λίγα χρόνια. Ο συνδυασμός «Οι φίλοι του Μπέπε Γκρίλο» είχε αποσπάσει μόλις το 2,6% στις δημοτικές εκλογές της Ρώμης το 2008. Το 2010 οι «φίλοι» εξέλεξαν τους πρώτους δημοτικούς συμβούλους στη Βόρεια Ιταλία, το 2012 ο συνδυασμός λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους στη Σικελία, έναν χρόνο μετά το M5S βγάζει 109 βουλευτές στις εθνικές εκλογές. Πόσο μακριά είναι η ανάληψη της εξουσίας για το αντισυστημικό και καμιά φορά κάπως φολκλόρ κίνημα του κωμικού από τη Γένοβα;

Tο ρεκόρ

«Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα, αισθανόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε». Είναι η δήλωση που έκανε μπροστά στις κάμερες ένα από τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ο Λουίτζι ντι Μάιο. Από τις δηλώσεις είναι σαφές ότι οι γκριλίνι προετοιμάζονται για το μεγάλο άλμα προς την εξουσία. Ο στόχος είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2017. Με υποψήφιο πρωθυπουργό όχι τον Γκρίλο αλλά τον «καθησυχαστικό» Ντι Μάιο. Γεννημένος τον Ιούλιο του 1986, την άνοιξη του 2017 δεν θα είναι ούτε 31 ετών. Τότε θα αποδειχθεί εάν το ρεκόρ του 40χρονου Ματέο Ρέντσι ως νεότερου πρωθυπουργού στην Ιστορία της Ιταλίας δεν θα έχει κρατήσει παρά μόλις τρία χρόνια.

Βιρτζίνια Ράτζι

Η πρώτη αυτοκράτειρατης Αιώνιας Πόλης

Στα 37 της χρόνια η Βιρτζίνια Ράτζι είναι η πρώτη αυτοκράτειρα της Ρώμης. Μια αυτοκράτειρα για την οποία δεν είναι και πολλά πράγματα γνωστά. Επί τρία χρόνια ήταν στο δημοτικό συμβούλιο όπου ξεχώρισε για την ευφράδεια του λόγου της. Στο Κίνημα του Γκρίλο – είχε πει κάποτε – είχε ενταχθεί πριν από πέντε χρόνια με τη σκέψη στο μέλλον των παιδιών της. Στην προεκλογική της καμπάνια δεν ακολούθησε τους υψηλούς τόνους του υιοθετεί συνήθως ο αρχηγός της. Αντίθετα, εμφανίστηκε καθησυχαστική. Πρώτα απέναντι στους υπαλλήλους του δήμου, μετά απέναντι στους οδηγούς του ταξί, έπειτα με τους υπαλλήλους των δημόσιων μεταφορών. Μόνο μία μάχη θα δώσει. Κι αυτή φαίνεται ότι θα είναι απέναντι στον Ματέο Ρέντσι.

Κιάρα Απεντίνο

Αυτή η γκριλίνα είναι ήρεμη

Μόλις 31 ετών με σπουδές Οικονομικών στο φημισμένο Μποκόνι του Μιλάνου, η νέα δήμαρχος του Τορίνο ενεπλάκη με την πολιτική το 2010. Μόλις έναν χρόνο αργότερα εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ στο μεταξύ είχε ασχοληθεί επί δυόμισι χρόνια με την κατάρτιση του οικονομικού πλάνου της Γιουβέντους. Η «Ρεπούμπλικα» την έχει χαρακτηρίσει «ανώμαλη γκριλίνα». Και η αιτία είναι οι ήρεμοι τόνοι της και η προσοχή που δείχνει απέναντι στις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις. Η επιχειρηματική τάξη της πόλης της Fiat φαίνεται να πίνει νερό στο όνομά της. Και δεν είναι περίεργο. Σύμφωνα με το περιοδικό «Λ’ Εσπρέσο», «ο κόσμος της Κιάρα είναι εκείνος της μεγαλοαστικής τάξης του Τορίνο».