Συναινέσεις θα αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον εκλογικό νόμο που επιθυμεί να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή μέσα στο καλοκαίρι συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 200 ψήφους, χωρίς όμως σε αυτές να συνυπολογίζει ενδεχόμενη υπερψήφιση από τη Χρυσή Αυγή.

Κοινώς ο Πρωθυπουργός θέλει να συσπειρώσει γύρω από την κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό σύστημα όλα τα πολιτικά κόμματα, γνωρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία με βάση τα όσα έχει διαμηνύσει η ηγεσία της δεν θα εγκρίνει τις αλλαγές, καθώς επιμένει στη διατήρηση του bonus των 50 εδρών και συγχρόνως ότι δεν μπορεί να αθροίσει στις θετικές ψήφους υπέρ του νέου νόμου τα κουκιά των χρυσαυγιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτού τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καλέσει σε διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλει να έχει καταλήξει ως προς την πρόταση της κυβέρνησης προκειμένου να οδηγήσει και τις συζητήσεις που θα κάνει σε έναν κοινό τόπο.

ΟΙ «ΠΡΟΘΥΜΟΙ». Το Μαξίμου πιστεύει ότι υπέρ της απλής αναλογικής μπορούν να συνταχθούν το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη), το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, οι κυβερνητικοί εταίροι των ΑΝΕΛ κι ενδεχομένως και Το Ποτάμι που θα προσδιορίσει στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη θέση του. Σε ό,τι αφορά βεβαίως τον Περισσό, η ηγεσία του υπενθυμίζει ότι βάσει καταστατικών αποφάσεων δεν μπορεί να αποδεχθεί ισχύ ούτε του πλαφόν τού 3%, ωστόσο στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να ξεπεραστεί μέσω διαλόγου. Επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι προτίθενται να στηρίξουν στη Βουλή είτε ένα σύστημα απλής αναλογικής 100% είτε ένα αναλογικότερο σύστημα συγκριτικά με το ισχύον, στο οποίο όμως το bonus –σαφώς μειωμένο σε σχέση με τις 50 έδρες –θα καταλήγει στο πρώτο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων εφόσον έχουν ξεπεράσει το ποσοστό του 40%.

Με βάση αυτό το σκεπτικό ο Πρωθυπουργός θα προτιμούσε την προώθηση της απλής και ανόθευτης αναλογικής που θα μπορούσε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον εξασφαλίσει τα 2/3 των βουλευτικών ψήφων. Ο ίδιος δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις, ωστόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχηματιστεί ένα ισχυρό μπλοκ στελεχών που εισηγείται την καθιέρωση της πλήρους αναλογικής, ώστε η Κουμουνδούρου να συμβαδίσει με τις καταστατικές της αρχές και αντιλήψεις. Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη ξεχωρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος πιστεύει ότι η πρόταση Κουρουμπλή (με bonus 28 εδρών) είναι πολύ σύνθετη και επιθυμεί και τη διατήρηση του 3%. Ομοίως, υπέρ της εφαρμογής απλής και ανόθευτης αναλογικής τάσσεται και ο υπουργός Οικονομικών και ηγετικό στέλεχος της ομάδας των 53 Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται να συζητά και τη μείωση του πλαφόν στο 2,5%. Επίσης, ένας εκ των επικεφαλής της Επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επιθυμεί την καθιέρωση της πλήρους αναλογικής και θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει παρά να ζυγίσει όλα τα δεδομένα και να λάβει τις τελικές του αποφάσεις εφόσον διαβουλευθεί με κόμμα και κυβέρνηση. Βεβαίως και θα εκτιμήσει τη στάση των κομμάτων για να κατανοήσει εάν θα πρέπει να καταλήξει σε μια πρόταση υπέρ της λεγόμενης απλής και άδολης αναλογικής που θα του δώσει τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως ο πρωθυπουργός που καθιέρωσε το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα υπηρετώντας αρχές της Αριστεράς ή εάν θα πρέπει να επιλέξει μια εκδοχή ενός αναλογικότερου συστήματος που θα διατηρεί bonus εδρών.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τις τελευταίες ημέρες η πρόταση υπέρ της απόλυτης αναλογικής κερδίζει έδαφος, στον αντίποδα ωστόσο υπάρχουν φωνές που χτυπούν καμπανάκι για πιθανό κίνδυνο ακυβερνησίας. Αυτό συζητήθηκε έντονα και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία ακόμη σύσκεψη για τον εκλογικό νόμο αναμένεται να γίνει αύριο σε επίπεδο κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ούτως ώστε σε άμεσο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας να καταλήξει στην επίσημη κυβερνητική πρόταση.

Παράλληλα θα τρέξει και το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης με κυρίως αιχμή το θέμα του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην κυβερνητική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μαξίμου διατυπώθηκε η άποψη πως η άμεση εκλογή του Προέδρου δεν μετατρέπει το πολίτευμα από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία, ακόμη κι αν στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα εκχωρηθούν και πρόσθετες αρμοδιότητες.

Οι τρεις άξονες για την ανάπτυξη

Την πρόταση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη θα παρουσιάσει μεθαύριο Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Αλέξης Τσίπρας. Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε τρεις άξονες: ώθηση στην οικονομία, μεγάλα έργα και χρηματοδοτικά εργαλεία.