Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η συχνότερη πάθηση των βαλβίδων της καρδιάς. Υπολογίζεται ότι το 8% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχουν από αυτή, με συνέπεια να παλινδρομεί προς τους πνεύμονες ένα μέρος του αίματος που προοριζόταν να προωθηθεί στο σώμα.

Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς προκαλεί συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (εύκολη κόπωση, δύσπνοια στην προσπάθεια, έως και οξύ πνευμονικό οίδημα) και προδιαθέτει στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία) και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας διακρίνεται σε λειτουργική (λόγω στεφανιαίας νόσου ή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας) και οργανική (συνήθως από πρόπτωση γλωχίνων).

Η λειτουργική ανεπάρκεια συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά μόνο αν ο ασθενής πάσχει και από στεφανιαία νόσο και πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς (bypass). Η οργανική ανεπάρκεια συνήθως επιδιορθώνεται με ανοιχτή επέμβαση, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία γιατί κρίνονται υψηλού κινδύνου για διάφορους λόγους. Για όλους αυτούς τους ασθενείς συνιστάται η τοποθέτηση στη μιτροειδή βαλβίδα ενός συνδετήρα (clip), χωρίς να διανοιχθεί το στήθος του ασθενούς.

Πρόκειται για το σύστημα MitraClip, με το οποίο ο συνδετήρας τοποθετείται μέσω ενός καθετήρα που εισάγεται από μία φλέβα στο πόδι και προωθείται στην καρδιά (όπως γίνεται η στεφανιαιογραφία). Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και η διάρκεια νοσηλείας είναι δύο έως τρεις ημέρες.

Η μέθοδος μειώνει σημαντικά ή εξαλείφει την ανεπάρκεια της μιτροειδούς, βελτιώνοντας τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ είναι ασφαλέστερη από τη χειρουργική μέθοδο. Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυξάνει την επιβίωση σε σχέση με τη συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία.

Η μέθοδος εγκρίθηκε το 2008 στην Ευρώπη και το 2012 στις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα έχουν θεραπευθεί παγκοσμίως περισσότεροι από 35.000 ασθενείς. Στη χώρα μας εφαρμόζεται από το 2011 και ήδη έχουμε πραγματοποιήσει επιτυχώς 120 τοποθετήσεις clips.

Υποψήφιοι για τη θεραπεία είναι οι ασθενείς με λειτουργική αλλά και με υψηλού χειρουργικού κινδύνου οργανική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Ο Κωνσταντίνος Σπάργιας είναι επεμβατικός καρδιολόγος, διευθυντής του Τμήματος Διακαθετηριακών Βαλβίδων του νοσοκομείου Υγεία