Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θέλει να αφήσει περιθώριο παρερμηνειών. Η νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο δεν έχει καμία σχέση με τις νέες προτάσεις που ήρθαν από τη Βιέννη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε για τους πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο τον εγκλεισμό τους σε νησιά όπως η Λέσβος, για να μην αποτελεί, όπως είπε, η διάσωσή τους και εισιτήριο για την Ευρώπη.

Τροφοδοτούν τέτοια σενάρια και την προοπτική διεύρυνσης της νατοϊκής αποστολής στο Αιγαίο; «Πρέπει να τα διαχωρίσουμε με απόλυτη σαφήνεια» απάντησε χθες η γερμανίδα υπουργός Αμυνας στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ».

Η Φον ντερ Λάιεν δεν έβαλε καν στο στόμα της το όνομα του αυστριακού Κουρτς. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματικότητα της νατοϊκής αποστολής, η οποία δείχνει να αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας. «Θέλουμε να συνεχιστεί η αποστολή» είπε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας εκτιμώντας ως «επιτυχία» τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Ηταν δική της ιδέα να αναλάβει το ΝΑΤΟ δράση για να μπει τέλος στην κατάσταση που επικρατούσε επί μήνες στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρών-μελών της Συμμαχίας, καθώς είχαν παραδοθεί στα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών. «Οταν περνούν καθημερινά 5.000 πρόσφυγες προς τα ελληνικά νησιά, τότε υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη οργάνωση αυτής της διακίνησης» είπε.

Τον περασμένο Απρίλιο επιθεώρησε η ίδια τη φρεγάτα «Bonn» που ανέλαβε τη διοίκηση της αποστολής των επτά νατοϊκών πλοίων στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Φον ντερ Λάιεν θεωρεί την αποστολή «επιτυχία» κατ’ αρχάς διότι προχώρησε με μεγάλη ταχύτητα για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ και των ελληνοτουρκικών ευαισθησιών.

Από τη λήψη της απόφασης από τους υπουργούς Αμυνας μέχρι τη δρομολόγησή της χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες. «Αυτό είναι μια απόδειξη για το πόσο γρήγορα μπορεί να αντιδράσει το ΝΑΤΟ» σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν. Είναι «ευγνώμων» για την εμπειρία των εντατικών διαβουλεύσεων των δύο ημερών, από την υποβολή της πρότασης μέχρι την απόφαση των υπουργών Αμυνας. Χθες έστειλε και «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μετέχοντες, κυρίως από την Ελλάδα και την Τουρκία που από κοινού εργάζονται για να ξεπεραστεί αυτό το δύσκολο θέμα».

Οι περιπολίες των νατοϊκών σκαφών γίνονται κυρίως στις περιοχές της Λέσβου και της Χίου. Ωστόσο με ικανοποίηση η γερμανίδα υπουργός κατέγραψε το γεγονός ότι δεν υπήρξε «μετατόπιση» του προβλήματος από τους διακινητές με την αναζήτηση διόδων νοτιότερα, σε άλλα νησιά.

Οπως συμβαίνει πάντα στις περιπτώσεις της πρόληψης, έτσι και εδώ τα αποτελέσματα δεν φαίνονται αμέσως, είπε η Φον ντερ Λάιεν. Είναι όμως απολύτως βέβαιη ότι η νατοϊκή αποστολή οδήγησε σε σαφή βελτίωση των συνθηκών στο Αιγαίο. «Θέλουμε να διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες και να μην πισωγυρίσουμε σε παλαιότερες καταστάσεις» τόνισε. Και αυτό διασφαλίζεται με την αποστολή του ΝΑΤΟ, η οποία, κατά την υπουργό, «παραμένει απαραίτητη». Για πόσο χρονικό διάστημα; «Μέχρις ότου το οργανωμένο έγκλημα παραδώσει εντελώς αυτό το πεδίο δράσης» εκτίμησε η Φον ντερ Λάιεν. Και για αυτό χρειάζεται «στρατηγική υπομονή».