Οταν η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη αποφάσισε πριν από μερικούς μήνες να προχωρήσει στην υποβολή αναφοράς καταγγέλλοντας παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην άσκηση του δικαιοδοτικού της έργου σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ίσως να μην μπορούσε να προβλέψει ότι το σοβαρό θεσμικό θέμα που έθετε θα έφτανε μέχρι την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Τώρα πια ήρθε η δική της ώρα να διατυπώσει δημόσια τις βαριές καταγγελίες της και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα της θέσουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών Διαφάνειας. Ερωτήσεις που εκτιμάται ότι θα συνδέονται με τον στενό πυρήνα της άσκησης των καθηκόντων της, την προσωπική και λειτουργική της ανεξαρτησία.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα να κληθεί η εισαγγελική λειτουργός ενώπιον των βουλευτών, οι οποίοι όπως επισήμανε η πρόεδρός της Τασία Χριστοδουλοπούλου προσπαθούν να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Με θετικό τρόπο αντιμετωπίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής το γεγονός ότι η εισαγγελέας είναι πρόθυμη να τεθεί στη διάθεση των μελών της. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαφώνησε με τη θέση της εισαγγελέως ότι πρέπει να μεταβούν τα μέλη της Επιτροπής στο Εφετείο εξηγώντας ότι «δεν συμφωνώ μαζί της ούτε επιστημονικά ούτε πολιτικά, ότι η πρώτη συντεταγμένη εξουσία είναι η δικαστική εξουσία. Στο πολίτευμά μας και στα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά πολιτεύματα ισχύει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Δεν ισχύει καν η αρχή της ισοτιμίας. Ακόμη και η αρχή της ισοτιμίας των εξουσιών είναι ένα εφεύρημα». Και πρόσθεσε πως «ο ναός της Δικαιοσύνης είναι το Μέγαρο του Εφετείου, αλλά ναός της Δημοκρατίας είναι το κτίριο της Βουλής».

Και ενώ οι προβολείς στρέφονται πλέον στην εισαγγελέα, χθες ολοκληρώθηκε η ακρόαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος συνδέοντας ένα προς ένα τα κομμάτια από το παζλ αυτής της ιστορίας κατέληξε στο συμπέρασμα –όπως έχει ξαναπεί –ότι πρόκειται για «μια κακότεχνη σκευωρία».

TO MHNYMA. Χθες μάλιστα, παραθέτοντας με συγκεκριμένες ημερομηνίες την πορεία της αναφοράς εις βάρος του έκανε λόγο για «ρεκόρ» στην ταχύτητα με την οποία διαβιβάστηκε από τον Αρειο Πάγο, ενώ όπως είπε υπήρχε και άλλη αναφορά κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η οποία διαβιβάστηκε αργότερα στο υπουργείο για τα περαιτέρω. Ο Παπαγγελόπουλος αφήνοντας μισάνοιχτα τα χαρτιά του μίλησε για ένα τηλεφώνημα και ένα μήνυμα που δέχθηκε, το οποίο δεν ήθελε να αποκαλύψει καθώς εμπίπτει στη σφαίρα της ιδιωτικής συνομιλίας.

Στο σημείο αυτό τον ρώτησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου ποιος έστειλε το επίμαχο μήνυμα;

«Το μήνυμα ήταν από εσάς, κύριε Αθανασίου, αλλά δεν θα αναφερθώ» είπε ο Παπαγγελόπουλος προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του πρώην υπουργού, ο οποίος μόνος του προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του μηνύματος προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά. «Το μήνυμα που σας έστειλα έλεγε: “Δεν θα σας αφήσω να διαλύσετε τη Δικαιοσύνη”. Ημουν ένας από αυτούς που βοήθησα να εκλεγείτε και ήσαστε καλός προϊστάμενος» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος επισήμανε ότι η επίμαχη αναφορά εις βάρος του (σ.σ. από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη) κατατέθηκε στον υπουργό και όχι σε εισαγγελέα, ως είθισται, και το ίδιο βράδυ είχε διαρρεύσει.

Παπαγγελόπουλος: Εχετε αποδείξεις;

Αθανασίου: Οχι.

Μάκης Βορίδης: Τι συμψηφίζουμε τώρα; Την καταγγελία ενός ιδιώτη;

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Μην αντιδράτε, δεν κάνουμε καλλιστεία υπουργείων.

Αθανασίου: Είναι ανεπίτρεπτο που η μήνυση αυτή, η οποία είναι ανυπόστατη και ένα παραμύθι, πήγε στον κύριο υπουργό. Με παράκληση του ιδίου του κυρίου Πλεύρη και του συγγενικού του περιβάλλοντος, τον δέχτηκα στο υπουργείο για να συμβιβαστεί με μια διαφορά που είχε με το ελληνικό Δημόσιο και όταν ο ίδιος υπαναχώρησε, έκανε μήνυση εναντίον μου και εναντίον άλλου συναδέλφου ότι «εγώ, ο συνάδελφος και ο πρέσβης της Λιβύης τον εκβιάσαμε». Τι σημασία έχει αυτό με το άλλο;

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος για τα «βιβλία» του Τσίπρα

«Νέα σκευωρία στήνεται με κασέτες»

Ο Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο και για νέα σκευωρία που στήνεται με κασέτες που ήταν στα χέρια των Αρχών. Η εκτίμησή του αφορά πρόσφατα δημοσιεύματα με απομαγνητοφωνημένη συνομιλία στην οποία επιχειρείται να εμπλακεί το όνομα του Πρωθυπουργού. «Ξέχασα να πω – τόνισε στο κλείσιμο της ακρόασής του ο Παπαγγελόπουλος – για τις κασέτες το πόσο επικίνδυνο είναι να μεταφράζουμε ενίοτε κάποιες λέξεις. Θέλω να πω και πόσο επικίνδυνο ήταν που από το 2012 ήταν γνωστά αυτά, αλλά βγήκαν τώρα. Ξέρετε, υπάρχουν και άλλες κασέτες, από ό,τι μαθαίνω, και με άλλους. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν αρχίσουν να βγαίνουν αυτά;», συμπλήρωσε χωρίς να προχωρήσει σε άλλες λεπτομέρειες που ενδεχομένως μπορεί και να γνωρίζει.