Η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε υψηλότερη ανάπτυξη από αυτή που αναμενόταν στις αρχές του χρόνου, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά 0,6% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat. Η ελληνική οικονομία όμως το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψε ύφεση της τάξης του 0,5%. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ανήλθε σε 1,4%. Η υψηλότερη ανάπτυξη καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο σε Κύπρο με 0,9% και Ισπανία με 0,8%. Από τα στοιχεία της ανάπτυξης προκύπτει ότι στους κόλπους του ευρώ υπάρχουν χώρες που ακολουθούν διαφορετική πορεία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προσπαθεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων. Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει στην υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων και στις αγορές ομολόγων σε μια προσπάθεια να αυξηθούν το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός. Η Γερμανία έχει ωφεληθεί από την πολύ χαμηλή ανεργία στο εσωτερικό της, ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει αυξήσει τα διαθέσιμα εισοδήματα. Επίσης, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Μάιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών και αυτό θεωρείται ότι αποτελεί σημάδι ενίσχυσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ωστόσο χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία έχουν παρουσιάσει λιγότερο καλές επιδόσεις, καθώς η ανεργία εκεί παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και γραφειοκρατία.

«Το γεγονός ότι βελτιώνονται τόσο η κατανάλωση των νοικοκυριών όσο και οι επενδύσεις, βοηθά να επιτευχθεί μια περισσότερο διατηρήσιμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη» εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank Μπερτ Κολίτζν. «Χωρίς ισχυροποίηση των εξαγωγών είναι πιθανό ο ρυθμός ανάπτυξης να μειωθεί λίγο αυτό το τρίμηνο», αλλά κανονικά θα πρέπει να διατηρηθεί ένας αρκετά υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, προσέθεσε.

© Bloomberg News