Μέσα στο καλοκαίρι θέλει η κυβέρνηση να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο. Και σύμφωνα με οδηγίες που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, ο σχετικός διάλογος με κόμματα και φορείς θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ούτως ώστε ο εκλογικός νόμος να είναι το τελευταίο νομοθέτημα που θα περάσει από την Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής τις τρεις προκαθορισμένες εβδομάδες του Αυγούστου.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σ’ αυτήν τη θεσμική αλλαγή αμέσως, αφενός για να σηματοδοτήσει για την κυβέρνησή του μία μεγάλη θεσμική τομή και αφετέρου για να την οδηγήσει στη φθινοπωρινή σεζόν έχοντας κλείσει ένα θέμα που έχει υποσχεθεί να προωθήσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τώρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου η ψήφισή του να βρίσκεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική απόσταση από τις επόμενες εκλογές.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός σε σχέση με την απλή αναλογική. Στην παρούσα φάση ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται δύο εισηγήσεις. Η πρώτη είναι του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που προτείνει να ισχύσει bonus 30 εδρών για το πρώτο κόμμα και οι 270 βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική.

Η δεύτερη εισήγηση, που δέχεται τόσο από κυβερνητικά όσο και από κομματικά στελέχη ο Πρωθυπουργός, είναι να υιοθετήσει την αρχή της απλής και άδολης αναλογικής, κάτι που θα ικανοποιήσει στον μέγιστο βαθμό και την Κουμουνδούρου, αφού παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΣΥΝ πρωτύτερα, τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης αυτού του εκλογικού συστήματος.

Ο Πρωθυπουργός προς το παρόν σκέφτεται. Και ώς τώρα δεν έχει ανάψει πράσινο φως στον Παναγιώτη Κουρουμπλή να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της δικής του πρότασης. «Η αντίληψη είναι προς την απλή αναλογική, θα συναποφασίσουμε κυβέρνηση και κόμμα μαζί» αναφέρουν έμπειρα στελέχη. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης μόλις προχθές υπενθύμισε ότι είναι βασική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική, τονίζοντας με νόημα πως «ο εκλογικός νόμος υπερβαίνει το υπουργείο Εσωτερικών και είναι μία κεντρική επιλογή».

Οπως και να έχει η ψήφιση του εκλογικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι εξυπηρετεί και την ανάγκη του Μαξίμου να ξεπεράσει τη δύσκολη ατζέντα ενός Μνημονίου, οδηγώντας σε μία θεσμική αλλαγή.

Αυτό που επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι θα διατηρηθεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός πολιτικού κόμματος στη Βουλή, ενώ «σχεδόν βέβαιο είναι το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών».

Εκ παραλλήλου θα προωθηθεί ως μία άλλη διαδικασία και η συνταγματική αναθεώρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή που θα διαμορφώσει προτάσεις ούτως ώστε στις 24 Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο ίδιος να τις παρουσιάσει και να ξεκινήσει εντατικός διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία. Η επιτροπή θα πρέπει να έχει καταθέσει τις προτάσεις της το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ. Στο πλαίσιο, πάντως, της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου το Μαξίμου έχει ζητήσει από τους υπουργούς να προβάλουν επικοινωνιακά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρωτοβουλίες τους στον τομέα ευθύνης του καθενός.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέπτυξε χθες τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού νόμου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσιάζει σήμερα το μητρώο για τα online media, προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια λειτουργίας των ενημερωτικών sites στο Διαδίκτυο, όπως επίσης και ποια θα μπορούν να διεκδικούν μερίδιο από την κρατική διαφήμιση.