Η αφορμή ήταν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επί της ουσίας όμως ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να επιβεβαιώσει την παράταση της θητείας του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος. Ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης αποτελεσματικότητα, αμεσότητα και προσήλωση στο έργο τους, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις σε επίπεδο συντονισμού για να διορθωθούν ορισμένες παραλείψεις.

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό ήταν ένα μήνυμα προς τους υπουργούς του ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν άμεσα και ότι από τις επιδόσεις τους θα εξαρτηθεί η παραμονή τους στην κυβέρνηση όταν ο ίδιος αποφασίσει ανασχηματισμό, εξέλιξη που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται μεσούντος του καλοκαιριού. Αλλωστε, όπως έχουν γράψει εγκαίρως «ΤΑ ΝΕΑ» ο Πρωθυπουργός έχει αναθέσει σε μια τρόικα προσώπων τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και επιπροσθέτως τη δυνατότητα να του παρουσιάσουν την κατάλληλη στιγμή μια έκθεση αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητα κάθε υπουργού. Η τρόικα αυτή συγκροτείται από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο, στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού που ήδη έχουν αρχίσει διακριτικά την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

ανασα στουσ αδυναμους. Αν κάτι γίνεται σαφές από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό Υπουργικό είναι ότι μέριμνα της κυβέρνησής του είναι η προστασία των πιο αδύναμων σε καιρό Μνημονίου. Η επιμονή του σε αναφορές όπως «κοινωνική προστασία», «δίκαιη κατανομή βαρών» και «προσήλωση στην καθημερινότητα» το καταδεικνύει. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι αν λειτουργήσουν συνδυαστικά ορισμένα πράγματα, όπως η απόδοση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα και η τόνωση της αγοράς, η χώρα αλλά και η κυβέρνησή του θα καταφέρουν να αναπνεύσουν προτού ξεκινήσει ο δεύτερος «δύσκολος κύκλος» το φθινόπωρο, που σηματοδοτείται από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης. Το καλό για την κυβέρνησή του είναι ότι τα δημοσιονομικά του Μνημονίου έχουν ψηφιστεί σχεδόν στο σύνολό τους, το κακό είναι ότι έπονται τα εργασιακά.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Ο Πρωθυπουργός είπε και χθες –καθόλου τυχαία –ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, κάνοντας τον κυβερνητικό εταίρο του Πάνο Καμμένο που καθόταν δίπλα του να χαμογελάει. Πράγματι και στις συσκέψεις που κάνει τακτικά με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι θα ήταν ιδανικός στόχος η εξάντληση της τετραετίας. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση πήρε παράταση χρόνου και πλέον θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον εαυτό της για να πείσει την κοινωνία πως δεν είναι «μία από τα ίδια» αλλά μια κυβέρνηση με «προοδευτικό πρόσημο» που θέλει πια να επουλώσει τις πληγές από την παρατεταμένη κρίση.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προωθήσει και τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει σύντομα η διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να προχωρήσουν αυτές οι τομές χωρίς να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Μάλιστα προς τούτο θα συγκροτηθεί και ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή επιστημόνων «κύρους», η οποία έως τα τέλη του καλοκαιριού θα συγκεντρώσει και θα παρουσιάσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΣΟΡ. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη με τις οφσόρ πιστεύοντας ότι τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κινδύνευε να χάσει το χαρτί του «ηθικού», το ανέκτησε όχι μόνο με την πρωτοβουλία του να καταθέσει την τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής σε ξένες εταιρείες, αλλά και λόγω της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «το έβαλε στα πόδια κι ακόμη τρέχει για να προλάβει την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους». Για την κυβέρνηση η ΝΔ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης με τις οφσόρ, κυρίως την ώρα που –όπως υποστηρίζει –η αξιωματική αντιπολίτευση ξεχνά να δώσει απαντήσεις για τις εξωχώριες δραστηριότητες όπως επίσης για το αν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, π.χ. απολύσεις σχολικών φυλάκων και κατάργηση δημοτικής αστυνομίας, προκαλούν αντιδράσεις.