Η θανάτωση του γορίλα στον Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι, στην πολιτεία Οχάιο, αφού ένα αγόρι 4 χρονών έπεσε μέσα στον χώρο καταλύματος του ζώου, προκάλεσε οργή και ερωτήματα για την ασφάλεια, οι αξιωματούχοι όμως του ιδρύματος περιέγραψαν την απόφασή τους δύσκολη αλλά απαραίτητη.

Πάνω από 2.000 άτομα υπέγραψαν ψήφισμα στον ιστότοπο Change.org ασκώντας δριμεία κριτική στην αστυνομία του Σινσινάτι και τον ζωολογικό κήπο για τη θανάτωση του ζώου και κάλεσαν τους γονείς του παιδιού να «θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους διότι δεν επιτήρησαν το παιδί τους».

Η αστυνομία του Σινσινάτι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στους γονείς, αλλά ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή από τον δικαστικό εισαγγελέα της κομητείας του Χάμιλτον.

Οι αρχές δεν έδωσαν τα στοιχεία της οικογένειας ή του παιδιού στην δημοσιότητα.

Σελίδα στον ιστότοπο Facebook με τίτλο «Δικαιοσύνη για τον Χαράμπε» είχε πάνω από 3.000 «like» μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), μια μέρα μετά τη θανάτωση του ζώου.

Ο γορίλας, που ζύγιζε 181 κιλά, θανατώθηκε με όπλο περίπου δέκα λεπτά αφότου πλησίασε το παιδί και άρχισε να το τραβάει. Το ζώο, που ονομαζόταν Χαράμπε, αποτελούσε μέλος ενός είδους που τελεί υπό εξαφάνιση, των δυτικών πεδινών γορίλων, και ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε ότι σκόπευε να τον χρησιμοποιήσει για αναπαραγωγή του είδους.

Μάρτυρες δήλωσαν σε κανάλι τοπικής τηλεόρασης ότι το παιδί είχε εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να βρεθεί με τον γορίλα στον ίδιο χώρο. Λίγο αργότερα, το αγόρι τρύπωσε μέσα από φράγμα και έπεσε από ύψος περίπου 3,7 μέτρων μέσα σε τάφρο γύρω από τον χώρο που κινούνταν ο γορίλας.

«Δύσκολη αλλά σωστή η απόφαση»

Ο πρόεδρος του ζωολογικού κήπου Θέιν Μέιναρντ δήλωσε το Σάββατο ότι η ομάδα αντιμετώπισης επικίνδυνων ζώων του κήπου «πήραν δύσκολη απόφαση και πήραν τη σωστή απόφαση γιατί έσωσαν τη ζωή του μικρού», διευκρινίζοντας ότι το ζώο σκοτώθηκε από σφαίρα όπλου του προσωπικού του ιδρύματος. Εξήγησε ότι επιλέχθηκε η θανάτωσή του γιατί το ηρεμιστικό που μπορούσε να χορηγηθεί με ειδικό όπλο θα χρειαζόταν χρόνο για να δράσει.

Οι αρχές του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο μικρός αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για τα τραύματά του ή να επιβεβαιώσουν ότι βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο.

Ο Μέιναρντ είπε πως ήταν η πρώτη φορά στα 38χρόνια έκθεσης γοριλών που κάποιο άτομο κατάφερε να εισχωρήσει παράνομα στον χώρο τους.

Σε άλλους ζωολογικούς κήπους, παρόμοια περιστατικά με άλλα ζώα έχουν καταλήξει σε τραγωδία ή σε τραυματισμούς των επισκεπτών.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση 3χρονου αγοριού, το οποίο έπεσε στον χώρο των γοριλών στον Ζωολογικό Κήπο Μπρούκφιλντ, κοντά στο Σικάγο, το 1996, και οκτάχρονη θηλυκή γορίλας ονομαζόμενη Μπίντι Χούα σήκωσε το αναίσθητο παιδί και το προστάτεψε από τους άλλους γορίλες.

Η πράξη της χάρισε τους τίτλους «Ηρωας της Χρονιάς» του περιοδικού Newsweek και «ενός από τα πιο συναρπαστικά πρόσωπα» του περιοδικού People.