Οταν σε μία από τις συσκέψεις τους στην Ντάουνινγκ Στριτ με αντικείμενο τα κυβερνητικά κονδύλια για το Λονδίνο η συζήτηση έφτασε σε αδιέξοδο, ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε να κρυφοκοιτάζει τα έγγραφα πάνω στο γραφείο του Ντέιβιντ Κάμερον. Γρήγορα εντόπισε αυτό που ήθελε (εκείνο που έγραφε πόσα λεφτά είχε αποφασίσει να του δώσει ο Κάμερον) και του ζήτησε να το δει. Ο βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε και ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου όρμησε και προσπάθησε να το αρπάξει. Πολύ γρήγορα οι δυο τους πιάστηκαν στα χέρια για το ποιος θα πάρει το χαρτί. «Η γραμματέας μου δεν πίστευε στα μάτια της όταν μπήκε μέσα και είδε δύο ενήλικους άνδρες να παλεύουν στο πάτωμα» θυμάται ο Κάμερον.

Την ιστορία αυτή διηγούνται αμφότεροι πολύ συχνά στις ιδιωτικές τους συζητήσεις. Μόνο που ο «νικητής» αλλάζει ανάλογα με τον αφηγητή: ο Κάμερον επιμένει πάντα ότι ήταν εκείνος που πήρε το έγγραφο –το ίδιο και ο Τζόνσον. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχθηκε για πρώτη φορά την ήττα του, έστω εμμέσως: «Δεν είμαι σίγουρος ποιος, τελικά, πήρε το χαρτί» ψέλλισε. «Εγώ το πήρα!» είπε με στεντόρεια φωνή από το βάθος ο Μπόρις (τα μίντια, αλλά και οι περισσότεροι Βρετανοί, τον αποκαλούν απλά με το μικρό του όνομα).

Η «αποκάλυψη» έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Μουσείο Συγκοινωνιών του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Κάμερον σε εκδήλωση για την αποχώρηση του Τζόνσον από τη δημαρχία της πόλης.

Οι παρευρισκόμενοι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών επαινούσε συνεχώς τον βουλευτή του αποκαλώντας τον «πολύτιμο συνεργάτη». Κι αυτό διότι τις ημέρες που προηγήθηκαν, αλλά και αυτές που ακολούθησαν, οι δύο άνδρες αντάλλασσαν διαρκώς πυρά με αφορμή το δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

Οι δύο παλιοί συμμαθητές (με δύο χρόνια διαφορά) στο Ιτον, συμφοιτητές στην Οξφόρδη και συνοδοιπόροι στο κόμμα των Συντηρητικών, είναι πλέον αντίπαλοι: ο Κάμερον ηγείται της εκστρατείας για την παραμονή στην ΕΕ και ο Μπόρις είναι ο βασικότερος εκπρόσωπος του Brexit. Κι επειδή στον πόλεμο –όπως και στην αγάπη –όλα επιτρέπονται, και οι δύο δεν φείδονται σχολίων που κάθε άλλο παρά νηφάλια μπορούν να χαρακτηριστούν. Στις αρχές του μήνα ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ενδέχεται να οδηγήσει σε πόλεμο στην Ευρώπη. Την περασμένη Κυριακή ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στόχους παρόμοιους με του Χίτλερ, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος.

Τον Φεβρουάριο, σε μια συνεδρίαση της Βουλής, ο Κάμερον άφησε να εννοηθεί ότι ο Μπόρις βάζει τον εαυτό του μπροστά από την πατρίδα και ότι ορισμένες από τις ιδέες του, ιδίως αυτή περί δεύτερου δημοψηφίσματος έπειτα από επαναδιαπραγμάτευση μιας καλύτερης συμφωνίας με την ΕΕ, είναι αστείες. «Ανοησίες, ανοησίες!» φώναξε ο Μπόρις μισογελώντας από τα πίσω έδρανα.

Την περασμένη Τρίτη η «Ντέιλι Μέιλ» υποστήριξε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθούσε κρυφά να πείσει μεγάλες επιχειρήσεις να μιλήσουν δημοσίως κατά του Brexit, την ώρα που ακόμα διαπραγματευόταν με τις Βρυξέλλες και δήλωνε πρόθυμος να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ αν δεν έπαιρνε αυτό που ήθελε. «Η αποκάλυψη αυτή κάνει τη Βρετανία να μοιάζει με μπανανία» βρήκε την ευκαιρία να πει ο Μπόρις, χαρακτηρίζοντας «μυθοπλασία» τη διαπραγμάτευση, διότι «ο Κάμερον είχε προαποφασίσει να υποστηρίξει την παραμονή στην ΕΕ».

Οι δύο άσπονδοι φίλοι αλληλοκατηγορούνται σχεδόν επί καθημερινής βάσης, κάνοντας πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για «εμφύλιο πόλεμο στους κόλπους των Τόρις».

Τραγική ειρωνεία: ο Κάμερον υποσχέθηκε να πάει τη χώρα σε δημοψήφισμα με στόχο να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο, ικανοποιώντας τους ευρωσκεπτικιστές και απομακρύνοντας την απειλή του UKIP. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η έμπνευσή του αυτή ενδέχεται να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει –σύμφωνα με τους «Τάιμς» –εκμυστηρευθεί σε πολιτικούς του συμμάχους ότι πιστεύει πως το δημοψήφισμα θα δώσει το κόμμα στους ευρωσκεπτικιστές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά ως διάδοχό του τον Τζορτζ Οζμπορν, υπουργό Οικονομικών και έναν εκ των στενότερων συμμάχων του. Ωστόσο, φέρεται να έχει πειστεί ότι αυτό είναι πια «σχεδόν απίθανο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κάμερον «φοβάται» ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο επόμενος ηγέτης των Τόρις, καθώς θεωρεί εξαιρετικά πιθανό ο διάδοχός του (και στην πρωθυπουργία) να προέρχεται από τους κόλπους των υποστηρικτών του Brexit.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει εδραιώσει την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου έναν σημαντικό υπουργικό θώκο στον επόμενο ανασχηματισμό, ώστε να δοκιμαστεί (και, ίσως, να φθαρεί) για πρώτη φορά σε κυβερνητική θέση. Η κίνηση αυτή παρουσιάζεται ως μέρος ενός σχεδίου «διάσωσης» του Κάμερον και επανένωσης των Συντηρητικών, εν μέσω φόβων ότι το δημοψήφισμα μπορεί να διαλύσει το κόμμα.

Ολο και περισσότεροι βουλευτές των Τόρις που υποστηρίζουν το Brexit εμφανίζονται ενοχλημένοι από το ύφος της εκστρατείας. Ακόμη και άνθρωποι του περιβάλλοντος Κάμερον παραδέχονται ότι κάποιες δηλώσεις του είναι τραβηγμένες. Εκτός από τα περί «κινδύνου πολέμου», ο βρετανός πρωθυπουργός είπε την Τρίτη ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (όπως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν) «θέλει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ».

Ο Λίαμ Φοξ, πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Κάμερον, ο οποίος υποστηρίζει το Brexit, προειδοποίησε ότι αν δεν σταματήσουν οι λεκτικές ακρότητες, το κόμμα δεν θα μπορέσει να παραμείνει ενωμένο μετά την 23η Ιουνίου: «Οι Συντηρητικοί πρέπει να προσέξουμε τον τόνο μας και να αποφεύγουμε τις προσωπικές επιθέσεις και τις γελοίες υπερβολές».

Αλλά και πολιτικοί σύμμαχοι του Κάμερον υποστηρίζουν ότι αν το Ναι στην ΕΕ υπερισχύσει με διαφορά μικρότερη του 53%-47%, ο ηγέτης των Τόρις θα είναι «αδύνατο να συγκρατήσει το κόμμα».