Σκηνές βγαλμένες από γήπεδο – πριν από τις απαγορεύσεις Κοντονή – κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, στις οποίες ξεκίνησε η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Μια άγρια ατμόσφαιρα, που ομολογουμένως είχε εκλείψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έκανε την επανεμφάνισή της. Από την αντιπολίτευση απέδιδαν την ένταση των κυβερνώντων στον εκνευρισμό που προκαλεί το «ξεπούλημα» – όπως έλεγαν – στο οποίο προχωρούν, αλλά και στο «στρίμωγμα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των μαζικών αποκρατικοποιήσεων. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, μάλιστα, επιχειρούσαν να καταδείξουν τη γενικευμένη υποκρισία της κυβέρνησης, παραπέμποντας στο καλοκαίρι του 2014 και την τότε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει υπογραφές προκειμένου να προκαλέσει δημοψήφισμα και να εμποδίσει την πώληση της μικρής ΔΕΗ. Στη συμπολίτευση, βέβαια, είχαν άλλη άποψη. Εδειχναν ως αιτία του τεταμένου κλίματος τον «φθόνο» της αντιπολίτευσης για την καλή πορεία προς την αξιολόγηση.

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΟ ΣΟΟΥ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αντάλλαξαν αλλεπάλληλες προσβολές και βαρύτατες κατηγορίες, ενώ η Χρυσή Αυγή – για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – επέλεξε να παίξει το δικό της παιχνίδι έντασης με απώτερο σκοπό να κερδίσει μια ηρωική – για εκείνη – έξοδο από την αίθουσα μέσω του φρουράρχου. Ωστόσο, και παρά τις διαρκείς επικλήσεις του Ηλία Κασιδιάρη («φέρε τον φρούραρχο να με βγάλει έξω, ρε βλάκα»), τα σχέδια του ακροδεξιού κόμματος ναυάγησαν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας αρκέστηκε στις δικές του δυνάμεις για να σταματήσει την καβγατζίδικη διάθεση του χρυσαυγίτη βουλευτή, ο οποίος όρθιος από τα βουλευτικά έδρανα του απευθύνονταν με ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. «Δεν φοβηθήκαμε ομοίους σου με τανκς και νύχτες βάρβαρες, θα φοβηθούμε εσένα!» του είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας «άσε τους τραμπουκισμούς και κάτσε κάτω, τραμπούκε!».

Τη μεγαλύτερη ένταση προκάλεσαν τα παραρτήματα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που αρχικώς δεν κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο. Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «στην κυβέρνηση πλεονάζουν η φτηνή σκοπιμότητα και η αυθαιρεσία», ενώ ο Μάκης Βορίδης μίλησε για «ελλιπές νομοσχέδιο – ξεφτίλα».

«ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ». Ακόμα πιο ενδεικτικό όμως του σκηνικού χάους που επικράτησε χθες στην αίθουσα της Γερουσίας, είναι πως οι συνήθως ψύχραιμοι και μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Δένδιας βγήκαν εκτός εαυτού. Ο τελευταίος μάλιστα για περίπου ένα δεκάλεπτο είχε σταθεί όρθιος ζητώντας από τον Γιώργο Χουλιαράκη να ανακαλέσει τη φράση «ντροπή σου!», όπως υποστήριξε ότι του είπε. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του απάντησε ότι «ένα μέρος της ΝΔ ακολουθεί την ίδια τακτική με αυτή της Χρυσής Αυγής. Εγώ, αν διέκοπτα τον ομιλητή, θα ντρεπόμουν για λογαριασμό μου». Ενώ η πάντοτε προσεκτική στα λεγόμενά της Ντόρα Μπακογιάννη για πρώτη φορά προειδοποίησε ακόμα και με ποινικές διώξεις. Είπε δηλαδή πως αν «δεν διορθωθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα, κάποιοι θα κάτσουν στο σκαμνί», συμπληρώνοντας σκωπτικά: «Σας το λέμε εμείς οι φιλελεύθεροι, αν δεν ντρέπεστε τουλάχιστον… να φοβηθείτε!». Η συγκεκριμένη φράση της πρώην υπουργού, πάντως, οδήγησε έμπειρο κοινοβουλευτικό παράγοντα σε σχόλια περί αντιστροφής ρόλων. Οπως είπε, «σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, η ΝΔ μιλάει για φυλακές».

Στο «στρατόπεδο» της συμπολίτευσης για πρώτη φορά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο ήσυχοι από τους υπουργούς. Αιτία ήταν προφανώς η παγωμάρα τους όταν είδαν το πρώτο παράρτημα με τις εταιρείες που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) του νέου υπερταμείου (εκτός από ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ συμπεριλάμβανε και ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, Αττικό Μετρό και κτιριακές υποδομές). Τελικά – και σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης χάρη στις δικές τους πιέσεις – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να βάλει σε τάξη το μπάχαλο που δημιουργήθηκε και με νέα νομοτεχνική βελτίωση εξαίρεσε τις τελευταίες εταιρείες, προσθέτοντας όμως στις πρώτες τον ΟΣΕ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι εξαιρούμενες βρίσκονται ακόμα σε στάδιο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα το πρωί με την ακρόαση φορέων και τη δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές. Το Σάββατο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής.