Ενα σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter μετά το πρόγευμα με τον Εμανουέλ Μακρόν και η σιγή ασυρμάτου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί θα μπορούσαν να υποδηλώνουν το διαφορετικό ειδικό βάρος που είχαν για τον πρόεδρο της ΝΔ οι χθεσινές επαφές του στη γαλλική πρωτεύουσα.

Βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της παρισινής εκστρατείας, ήταν να αναδειχθεί –εντός κι εκτός συνόρων –ως κύριος εκπρόσωπος μιας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας στη χώρα μας, η οποία θα προβάλει κι ένα αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή. Οι λέξεις-κλειδιά στο πολιτικό πλάνο Μητσοτάκη είναι μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη –και τον σχεδιασμό αυτόν υπηρετούν αποτελεσματικότερα τα πολιτικά μηνύματα του γάλλου υπουργού Οικονομίας παρά η τοξικότητα που συντηρητικού πρώην ενοίκου του Ελιζέ.

«Εξαιρετική η συνάντηση με Μακρόν. Κοινός τόπος ότι μόνο με τολμηρές μεταρρυθμίσεις μπορεί να έρθει η ανάπτυξη» σχολίασε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πρωινή συνάντηση με τον φιλόδοξο κεντροαριστερό υπουργό, ενώ για τη συνάντηση με τον Σαρκοζί δεν έκρινε αναγκαίο να αναρτηθεί κάποιο σχόλιο στον προσωπικό λογαριασμό του.

Η ιδιαίτερη βαρύτητα που έδινε ο πρόεδρος της ΝΔ στις επαφές με τον γάλλο υπουργό και στις προσδοκίες του από την προσωπική επαφή τους που εγκαινιάστηκε χθες, σε αντίθεση με την περιορισμένη πολιτική επένδυσή του στον Νικολά Σαρκοζί, αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του με την ολοκλήρωση των επαφών του στο Παρίσι: «Ο Μακρόν είναι ένας νέος πολιτικός, μεταρρυθμιστής και νομίζω ότι αποδεικνύει στην πράξη ότι σήμερα στην Ευρώπη η βασική διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς όσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών. Αυτών που πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και αυτών που θέλουν να κρατήσουν τα πράγματα ως έχουν» τόνισε με έμφαση, ενώ για τις επαφές με τον πρώην γάλλο πρόεδρο ήταν μάλλον λακωνικός και απέφυγε τα εγκώμια: «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τον πρόεδρο Σαρκοζί, με τον οποίο γνωριζόμαστε από τα παλιά. Μην περιμένετε να σας πω για τα σχέδιά του όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ο σκοπός μου ήταν να παρουσιάσω τις θέσεις της ΝΔ».

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό σχέδιο Μητσοτάκη, ενόψει και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές, παρουσιάστηκε χθες και στους δύο κεντρικούς εκπροσώπους της γαλλικής πολιτικής σκηνής, όπως και στον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ και η γαλάζια αποστολή στο Παρίσι είχαν διεξοδική συζήτηση στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού. Η ατζέντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εξάλλου, δεν άνοιξε για πρώτη φορά χθες, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συνόδευε τον πρόεδρο της ΝΔ στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ κατά τη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ιδιωτικοποιήσεις

– κόκκινα δάνεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές σε κάθε συνομιλητή του ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει το φορολογικό πακέτο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά δεν απέκλεισε τη θετική στάση της για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, εφόσον δεν συνοδεύονται από επιμέρους διατάξεις που συγκρούονται με την κατεύθυνση που προκρίνει η ΝΔ. Στον Ανχελ Γκουρία εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ως προς τη στήριξη του ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς εκτιμά ότι δεν διαθέτει τη βούληση για να ακολουθήσει τις συστάσεις (τη λεγόμενη εργαλειοθήκη) του ΟΟΣΑ.

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φόρων και των κρατικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα βασίζεται σε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, θα προωθήσουν την καινοτομία και θα ανοίξουν τον δρόμο για προσέλκυση επενδύσεων. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις» ήταν το δικό του μήνυμα.