«Δεν θα σωπάσουμε άλλο». Αυτό δηλώνουν κατηγορηματικά, με διακήρυξή τους που δημοσιεύτηκε χθες στη «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς», 17 Γαλλίδες που έχουν υπηρετήσει υπουργοί σε κυβερνήσεις τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Η «ομερτά» και ο νόμος της σιωπής δεν είναι πλέον ανεκτά, τονίζουν. «Στο εξής θα καταγγέλλουμε συστηματικά όλες τις σεξιστικές παρατηρήσεις, τις άτοπες χειρονομίες, τις ανάρμοστες συμπεριφορές».

Λίγες ημέρες μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του οικολόγου βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής Ντενί Μποπέν, οι πρώην υπουργοί γράφουν: «Αναμειχθήκαμε στην πολιτική για διάφορους λόγους, υπερασπιζόμαστε διάφορες ιδέες, αλλά πιστεύουμε κατηγορηματικά ότι ο σεξισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δώσει το παράδειγμα».

Την περίοδο 2012-2013, ο Μποπέν φέρεται ότι έστελνε σε οκτώ γυναίκες καθημερινά μηνύματα του τύπου «Μου αρέσει όταν σταυρώνεις έτσι τα πόδια σου». Δεν αρκούνταν όμως σε αυτό. Η οικονομολόγος Σαντρίν Ρουσό, εκπρόσωπος των Πρασίνων, κατήγγειλε ότι στη διάρκεια μιας κομματικής συνεδρίασης ο Μποπέν τη στρίμωξε σε έναν τοίχο, άρχισε να χαϊδεύει τα στήθη της και προσπάθησε να τη φιλήσει. Εναντίον του Μποπέν, που αρνείται τις κατηγορίες, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα.

Ανάμεσα σε εκείνες που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η Ορελί Φιλιπετί, η Σεσίλ Ντιφλό και η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ. Αναφερόμενες στην υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζουν ότι «δεν είναι οι γυναίκες που πρέπει να προσαρμοστούν στον σεξισμό, αλλά οι άνδρες που πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά» και καλούν τόσο τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη όσο και τους πολιτικούς να συμβάλλουν ώστε να αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Είχαν προηγηθεί, στον ιστότοπο Mediapart και στον ραδιοσταθμό France Inter, καταγγελίες από γυναίκες που έχουν πέσει οι ίδιες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2014, μία στις πέντε γυναίκες έρχεται αντιμέτωπη στη διάρκεια της επαγγελματικής της ζωής με μια κατάσταση σεξουαλικής παρενόχλησης. Λίγες υποθέσεις όμως φτάνουν στη Δικαιοσύνη και ακόμη λιγότερες οδηγούν σε καταδίκες. «Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται επαρκώς» τονίζουν οι 17 πρώην υπουργοί. «Ο κώδικας εργασίας προστατεύει την εργαζόμενη –το κακό είναι ότι δεν τηρείται».

Τα στόματα λοιπόν επιτέλους άνοιξαν. Οπως επισημαίνει ωστόσο στη «Λιμπερασιόν» ο γάλλος δημοσιογράφος Ζοάν Ιφναζέλ, εξακολουθούν να σωπαίνουν τόσο οι υπεύθυνοι των κομμάτων όσο και οι διανοούμενοι, τα συνδικάτα και οι εργοδότες. «Δεν είδαν τίποτα, δεν άκουσαν τίποτα;» αναρωτιέται, αναγνωρίζοντας ότι κι εκείνος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. «Υπήρξα μάρτυρας παρενόχλησης. Και δεν έκανα τίποτα. Ή δεν έκανα αρκετά. Κυρίως, όμως, δεν είπα τίποτα. Ο λόγος ήταν η πεποίθησή μου πως αυτό δεν θα οδηγούσε πουθενά. Θα ήταν αρκετό, παρ’ όλα αυτά, να πω στον δράστη ότι γνώριζα. Θα φοβόταν και θα σταματούσε».

Η πιο σαφής ένδειξη ότι στη γαλλική πολιτική ζωή υπάρχει πρόβλημα σεξισμού είναι αυτό που συνέβη στο κόμμα του Σαρκοζί, τους Ρεπουμπλικανούς, το βράδυ που αποκαλύφθηκε η υπόθεση Μποπέν. Οπως καταγγέλλει ένα μέλος του κόμματος, η Ορόρ Μπερζέ, σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης του κόμματος ένας πολιτικός τής είπε: «Οταν σε βλέπω, γίνομαι Μποπέν». Ανάλογα σχόλια έκανε κι ένας άλλος συνάδελφός της. Η Μπερζέ κατήγγειλε το γεγονός και το κανάλι France 2 της ζήτησε συνέντευξη. Αφού ο δημοσιογράφος άκουσε την εξιστόρηση των γεγονότων, τη ρώτησε: «Εχετε υποστεί ποτέ αληθινή παρενόχληση;».

Η παραδοχή

Μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών κατά του Μποπέν, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν παραδέχθηκε ότι πέρυσι στο Νταβός συμπεριφέρθηκε απρεπώς σε μια δημοσιογράφο που έσκυψε να πιάσει το στιλό της. Ενα βιβλίο κατηγορεί τον υπουργό ότι τράβηξε το σλιπ της δημοσιογράφου που εξείχε πάνω από το παντελόνι της, αλλά ο Σαπέν υποστηρίζει ότι απλώς την άγγιξε στην πλάτη, γεγονός που δεν συνιστά παρενόχληση. Πολλές φεμινίστριες πάντως ζητούν την παραίτησή του.