Η λύση της Μέρκελ για την προσφυγική κρίση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τη συνεργασία της Ελλάδας. Από την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο υπό γερμανική διοίκηση μέχρι τη διεκπεραίωση της καταγραφής των προσφύγων στα λεγόμενα hotspots, η επιτυχία του σχεδίου της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να το αποδεχθεί και να το υλοποιήσει. Αυτή τη φορά η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να πάρει απευθείας πρόσφυγες από τη Δοϊράνη, όπως είχε κάνει το καλοκαίρι όταν άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη Βουδαπέστη. Θεωρεί ότι τώρα «είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση» και ρίχνει όλο το βάρος στη στήριξη με κάθε τρόπο της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης.

Ο ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ. «Η Γερμανία δεν περίμενε τις δραματικές εικόνες από την Ειδομένη για να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα» δήλωνε στις αρχές Απριλίου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Γερμανία διέθεσε αμέσως 200 άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην υπηρεσία της Frontex στην Ελλάδα και άλλους 100 υπαλλήλους στην ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου ΕΑSO. Η αποστολή τους στην Ελάδα εξαρτάται κάθε φορά από τα αιτήματα που υποβάλλουν οι δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Από το δυναμικό αυτό έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα 100 αστυνομικοί για τη Frontex, 15 γερμανοί υπάλληλοι και άλλοι 12 διερμηνείς. Η προσφορά για την αποστολή περισσοτέρων ισχύει είπε στα «ΝΕΑ» εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Αλλά και σε διμερές επίπεδο το Βερολίνο διέθεσε από το καλοκαίρι του 2015 περίπου 2,4 εκατ. ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός διασφαλίζει τη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για πάνω από 10.000 πρόσφυγες στην περιοχή της Ειδομένης.

Το φθινόπωρο η Γερμανία διέθεσε 27 συσκευές καταγραφής για να είναι οι ελληνικές Αρχές σε θέση να καταγράφουν το σύνολο των εισερχομένων στα νησιά.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στις 18 Μαρτίου η διμερής βοήθεια εντατικοποιήθηκε με την αποστολή στην Ελλάδα του ειδικού εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης Αλμπρεχτ Μπρέμερ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντικείμενο ήταν η προσπάθεια να στηθεί ο συντονιστικός μηχανισμός μέσω του οποίου η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει στον ειδικό συντονιστή της ΕΕ Μάαρτεν Φερβέι τις άμεσες ανάγκες που έχει για τη διαχείριση της κρίσης.