Ούτε μία πρωθυπουργική λέξη από το χθεσινό Υπουργικό δεν υποδήλωνε τις πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ως προς το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του ζήτησε από τους υπουργούς «να έχετε ανοιχτά τα υπουργεία και να βλέπετε φορείς», συστήνοντας συγχρόνως στα μέλη της κυβέρνησης εξωστρέφεια με την επισήμανση πως «δεν πρέπει να κλείνεστε στα υπουργεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανέναν λόγο στην παρούσα φάση να προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο το θέμα της αξιολόγησης παραμένει τυπικά ανοικτό.

Επιθυμεί τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου και από εκεί και πέρα να πάρει χωρίς πίεση τις αποφάσεις του. Διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν, το θέμα όμως είναι πότε και τι έκταση θα έχουν αυτές. Σε άτυπη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου σε επίπεδο συνεργατών ο Πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι δύο.

Η πρώτη θέλει τολμηρές αλλαγές στην κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας και η δεύτερη εισηγείται να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε και οι υπουργοί να αποδώσουν περισσότερο και κάποια νομοσχέδια που είναι ήδη έτοιμα να κατατεθούν προτού γίνουν οι αλλαγές στα κυβερνητικά πόστα.

Οπως και να έχει, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα προσδιορίζοντας ως τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησής του τη σταδιακή έξοδο στις αγορές και την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια των Μνημονίων.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία ακόμη κρίσιμη ψηφοφορία, όμως μόλις τα μεσάνυχτα της Κυριακής αποδείχθηκε ότι οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν προτίθενται στην παρούσα τουλάχιστον φάση να αμφισβητήσουν κορυφαία νομοθετήματα κάνοντας ατομικές επαναστάσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Πάνος Καμμένος παίρνοντας τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποκάλεσε τους συναδέλφους του «συντρόφους», όταν ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τούς προσφώνησε ως κυρίες και κύριους υπουργούς, δείχνοντας τον βαθμό ενσωμάτωσης του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Ολα σε ένα σκληρό πακέτο

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι εκκρεμότητες για τη συμφωνία θα πρέπει να κατατεθούν με τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου στη Βουλή το αργότερο έως τις 17 Μαΐου, ώστε στις 19 του μήνα αυτό να εισαχθεί προς συζήτηση με τη μορφή του επείγοντος και ασφαλώς να ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τον δημοσιονομικό προσαρμογέα (κόφτη), τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και ασφαλώς το δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1% επί του ΑΕΠ με τους έμμεσους φόρους.

Στο μεταξύ θα έχει πραγματοποιηθεί EuroWorking Group στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ευελπιστεί ότι θα έχουν κλείσει οι περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες καθώς, όπως σχολίασε στο Υπουργικό, «αν στο Eurogroup μείνουν 15 θέματα ανοιχτά θα έχουμε αγκάθια κι αυτό δεν το θέλουμε».

Ο Τσακαλώτος περιέγραψε τις δυσκολίες του τελευταίου Eurogroup λέγοντας ωστόσο ότι ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ λειτούργησε υποστηρικτικά κάθε φορά που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρούσε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Υποστήριξε πολύ το σύνολο της διαπραγματευτικής ομάδας, κάτι που έπραξε νωρίτερα και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο προληπτικός µηχανισµός

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός ο προληπτικός μηχανισμός αποκλείεται να ενεργοποιηθεί μέχρι την 1η Μαΐου 2017 με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ εκτίμησε ότι το ίδιο θα συμβεί και τον Μάιο του 2018 και τον Μάιο του 2019 καθώς ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα μπαίνει σε θετική τροχιά ανάπτυξης με πρόβλεψη για το 2017 της τάξης του 2,7%.
Η κυβέρνηση θεωρεί ωστόσο ότι οι δυσκολίες δεν έχουν περάσει ακόμη, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του σχολίασε ότι δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. «Χρειάζεται σκληρή και συγκροτημένη μεθοδική δουλειά» είπε τονίζοντας ότι πρέπει να σχεδιαστούν σωστά οι επόμενες κινήσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την τόνωση της οικονομίας.

Οσο για την ελάφρυνση του χρέους η κυβέρνηση πανηγυρίζει και γι’ αυτό καθώς ο οδικός χάρτης που θα καταγράψει τις συγκεκριμένες δράσεις που θα ληφθούν μεσοβραχυπρόθεσμα θα αποτυπωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.