Δεν ξέρω για εσάς. Εγώ πάντως ξεκίνησα το τρέξιμο με 700 μέτρα στον ηλεκτρικό διάδρομο του γυμναστηρίου. Πριν από πέντε χρόνια. Θυμάμαι πως δεν άντεξα να τρέξω παραπάνω και αναρωτιόμουν περίλυπη πώς θα καταφέρω να τερματίσω τον αγώνα 5 χλμ. στον οποίο είχα δηλώσει συμμετοχή παρασυρμένη από φίλους. Τελικά τα 700 μέτρα έγιναν 1.000 και 2.000 και 5.000. Και ύστερα από εκείνον τον αγώνα ακολούθησαν κι άλλοι και μάλιστα όλο και μεγαλύτεροι. Καταλαβαινόμαστε, νομίζω. Τα χιλιόμετρα εθίζουν. Τερματίζοντας τον προηγούμενο Νοέμβριο τον πρώτο μου Μαραθώνιο, ήδη σκεφτόμουν αν θα καταφέρω να τον ξανατρέξω!

Η λαχτάρα όλο και μεγαλύτερων δρομικών αποστάσεων είναι κάπως αναπόφευκτη για τους συνειδητούς δρομείς. Μας αρέσει αυτό που ζούμε, αυτό που νιώθουμε και αγαπάμε τις προκλήσεις. Κάθε μετάβαση σε μεγαλύτερη απόσταση-πρόκληση έχει σίγουρα κάποιο κίνητρο. Το πέρασμα από τα 5άρια, στα 10άρια έχει κωδικό όνομα «ενθουσιασμός» ενώ από τα 10άρια στον Ημιμαραθώνιο καλείται «σοβαρότητα».

Κι από τον Ημιμαραθώνιο στον Μαραθώνιο, τι; Δέος; Για μένα, ναι. Οπωσδήποτε, πρόκειται για μια προσπάθεια που όλα όσα έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα –ο ενθουσιασμός, η υπομονή, η επιμονή, η σοβαρότητα, η πειθαρχία –θα είναι υπερπολύτιμα και μάλιστα θα τα χρειαστούμε σε μεγαλύτερες δόσεις. Τα συνδυάζουμε λοιπόν με υπευθυνότητα και σεβασμό στον στόχο και ξεκινάμε για τα 42.195! «Αν και πρόκειται για τη διπλάσια απόσταση η στρατηγική δεν διαφέρει πολύ», παρατηρεί η αμερικανίδα προπονήτρια Τζένι Χάντφιλντ (www.jennyhadfield.com), συγγραφέας του βιβλίου «Ο Μαραθώνιος για Κοινούς Θνητούς» («Marathoning for Mortals», εκδ. Rodale Books). «Απλά χρειάζεσαι αρκετό χρόνο», συνεχίζει, «και το σωστό προπονητικό πρόγραμμα για να προετοιμαστείς σωστά». Υπάρχουν όμως οκτώ βασικά «κλειδιά» για να προχωρήσεις.

1 Διάλεξε έξυπνα τον αγώνα σου

Θα κάνεις που θα κάνεις τα διπλά χιλιόμετρα, διάλεξε λοιπόν έναν Μαραθώνιο που θα σε εξιτάρει ψυχικά. Αν πρόκειται και για επίπεδη διαδρομή χωρίς υψομετρικά όπου μπορούν να βρίσκονται εκεί αγαπημένοι σου άνθρωποι που θα σε ενθαρρύνουν, τότε είναι ο ιδανικός! Από την άλλη μια πιο δύσκολη αλλά μοναδική στο είδος της διαδρομή, όπως αυτή του Αυθεντικού Μαραθωνίου με τον τερματισμό μέσα στο Καλλιμάρμαρο, μπορεί να σου δώσει το κίνητρο που χρειάζεσαι. Θα κρατήσει ψηλά το ηθικό σου και θα είναι κινητήριος δύναμη στη διάρκεια του αγώνα σου.

2 Eπέλεξε φάση ζωής

Tα περισσότερα προπονητικά προγράμματα για Μαραθώνιο διαρκούν από 16-20 εβδομάδες ώστε το σώμα να συνηθίσει σταδιακά τον αυξανόμενο όγκο χιλιομέτρων. Μια τέτοια προετοιμασία λοιπόν θα καλύψει πολύ περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο σου, οπότε οι καλοκαιρινοί μήνες –όπου οι μέρες είναι μεγαλύτερες –είναι προτιμότεροι. Μεγάλη σημασία έχει επίσης να σκεφτείς ώριμα αν είσαι στη σωστή φάση ζωής για μια τέτοια δέσμευση που θα σου κλέψει χρόνο από άλλες ασχολίες ή από τους ανθρώπους της ζωής σου.

3 Βρες το πρόγραμμα που σου ταιριάζει

Υπάρχουν χιλιάδες προγράμματα προετοιμασίας για Μαραθώνιο. Το καλύτερο για σένα θα είναι να ακολουθήσεις την ίδια λογική που σε έφερε πετυχημένα μέχρι τον Ημιμαραθώνιο. Αν δηλαδή είχες ένα πρόγραμμα με 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα, βρες ένα παρόμοιας συχνότητας. Ετσι θα γίνει και πολύ ομαλότερα η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. «Το πρόγραμμα που ακολούθησα εγώ για τον πρώτο μου Μαραθώνιο περιλάμβανε 4 τρεξίματα την εβδομάδα και το μεγαλύτερο long run μου ήταν ένα και μοναδικό 32άρι. Παράλληλα, έκανα χαμηλής έντασης προπονήσεις σε στατικό ποδήλατο ή ελλειπτικό μηχάνημα καθώς και προπονήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας ώστε να αποφύγω την εξάντληση και τους τραυματισμούς», προσθέτει η αμερικανίδα κόουτς.

4 Τρέξε μακρύτερα

Προπόνηση για Μαραθώνιο στην ουσία σημαίνει να μάθεις να τρέχεις μακρύτερα και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Το μυστικό είναι να αφουγκραστείς το σώμα σου και να συντονίσεις την προσπάθειά σου στη λεγόμενη «κίτρινη ζώνη», δηλαδή σε μια ένταση και ταχύτητα ώστε να σου επιτρέπουν να διηγηθείς άνετα την ταινία που είδες πρόσφατα, μαζί με τα προσεχώς! Για κάποιους αυτό σημαίνει «τρέχω αργά», για άλλους πως κάνω διαλείμματα περπατήματος ανάμεσα στο τρέξιμό μου. Μια καλή ιδέα είναι οι προπονήσεις σου να γίνονται σε τερέν ανάλογο με αυτό του αγώνα και όπως έκανες και για τον Ημιμαραθώνιο να προσθέτεις 2-3 χλμ. κάθε 15 μέρες στα long runs σου. «Προτιμώ οι αθλητές μου να εναλλάσσουν ένα πραγματικά μεγάλο long run με ένα κάπως μικρότερο, ώστε να τους δίνεται ο χρόνος δύο εβδομάδων αποκατάστασης και προσαρμογής στην μεγαλύτερη απόσταση», εξηγεί η Χάντφιλντ στο περιοδικό «Runner’s World».

5 Τρέξε με σύστημα

Ενας εύκολος τρόπος να τρέχεις μακρύτερα με λιγότερο άγχος είναι να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο «τρέξιμο – περπάτημα» στα long runs. Είναι πολύ αποτελεσματικό να σπας την απόσταση μέσα στο μυαλό σου και επιπλέον το περπάτημα επιτρέπει μια μικρή ανάπαυλα που θα μειώσει τον όγκο της κόπωσης και θα επιτρέψει στο σώμα να τρέξει πιο δυνατά και για περισσότερη ώρα. Αν μπορείς ήδη και τρέχεις ασταμάτητα στους Ημιμαραθωνίους, τότε δοκίμασε το 8:1, δηλαδή να τρέχεις για 8′ και να περπατάς για 1′ κι αυτό συνεχόμενα. Ακόμη και τη μέρα του αγώνα μπορείς να δοκιμάσεις να περπατάς για 1′ κάθε 2 χλμ. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να «φας τον γάιδαρο μπουκιά μπουκιά». Θα σε εκπλήξει το πόση δύναμη θα έχεις μέχρι το τέλος!

6 Βλέπε το δέντρο κι όχι το δάσος

«Η προπόνηση για Μαραθώνιο μπορεί να στρεσάρει πολύ το μυαλό», σχολιάζει η Τζένι Χάντφιλντ. «Πρόλαβέ το. Εκτύπωσε το προπονητικό σου πρόγραμμα και ανάρτησέ το κάπου να το βλέπεις. Κάθε εβδομάδα που περνάει τσέκαρε τα τρεξίματά σου ώστε να έχεις και οπτική, χειροπιαστή εικόνα της προόδου και των επιτευγμάτων σου. Επίσης, όσον αφορά τα long runs, μην τα σκέφτεσαι σαν έναν άγνωστο αριθμό χιλιομέτρων. Χώρισε τη διαδρομή σε 3-4 κομμάτια και κάθε φορά που τελειώνεις ένα κάνε κάποιου είδους τροφοδοσία. Επιπλέον μπορείς να βάλεις το ρολόι σου να σε ειδοποιεί κάθε 10′-15′ ώστε να περπατάς για λίγο, πίνοντας νερό. Ολα τα παραπάνω είναι παιχνίδια του μυαλού που θα σε βοηθήσουν να κόψεις απόσταση και τελικά να την ολοκληρώσεις!»

7 Τρέξε με παρέα

Ας το παραδεχτούμε! Το να τρέχεις μόνος σου για ώρες μπορεί να γίνει πολύ βαρετό. Αν όμως έχεις παρέα, ο χρόνος θα κυλήσει πολύ γρηγορότερα ειδικά στα ατελείωτα long runs. Γράψου σε κάποια ομάδα ή σύλλογο, πάρε μέρος σε ομαδικές δρομικές εκδηλώσεις. Οχι μόνο θα γνωρίσεις κι άλλα δρομόπαιδα αλλά σίγουρα θα βρεις και συντρέχτες που θα έχετε παρόμοιο ρυθμό για να προπονείστε μαζί. Ξέρεις πώς φεύγουν τα χιλιόμετρα και η ώρα και τι απίστευτες κουβέντες γίνονται στα long runs με παρέα;

8 Τερμάτισε τον αγώνα μέσα σου

Kι όταν φτάσει εκείνη η θαυμάσια μέρα του αγώνα, στάσου στην εκκίνηση έχοντας ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου –αφού δεν σκοπεύεις να βρεθείς στο βάθρο δηλαδή –τον έναν και μοναδικό σου στόχο: να τερματίσεις γερός και δυνατός! Ξέχνα τους χρόνους, απόλαυσε κάθε βήμα και κάθε ανάσα σου. Θα είναι η πρώτη φορά που το σώμα σου θα καλύψει 42.195 μ. και αυτό από μόνο του είναι ένα καταπληκτικό προσωπικό ρεκόρ. Εκεί στην αφετηρία, φαντάσου τη στιγμή του τερματισμού σου. Το έκανες, ναι, τερμάτισες. Μένει πια μόνο να το τρέξεις!