Αν εξαιρέσουμε το μαύρο χρώμα που δεν είναι ιδιαίτερα οικείο σε πιάτα, το μελάνι σουπιάς είναι εξαιρετικά γευστικό (φρεσκάδα θάλασσας) και όπως επιστήμονες έχουν αποφανθεί έχει αντιβακτιριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο στην ομαλή παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, δηλαδή των κυττάρων της άμυνας του οργανισμού. Νηστίσιμο κι αυτό. Η συνταγή είναι από τον σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου.

Υλικά (μερίδες 4)

750 γρ. σουπιές

200 γρ. ρύζι αρμπόριο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

100 ml λευκό κρασί

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 τομάτα τριμμένη

1 σκελίδα σκόρο λιωμένη

Άγριο μάραθο ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Ξύσμα λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές, τις στεγνώνουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κρατάμε το μελάνι σε ένα μπολ.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις σουπιές. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τομάτα και λίγο- λίγο ζεστό νερό ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Πέντε λεπτά πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μελάνι.

Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με άγριο μάραθο, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού.

O σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου είναι head chef του εστιατόρίου Abovo (Τσακάλωφ 18, Κολωνάκι Tηλ. 210-3388.838). Εχει εργαστεί ως chef στο εστιατόριο El Bandoneon, sous chef στο εστιατόριο Πιλ-Πουλ, υπεύθυνος ζαχαροπλαστείου στην Αίγλη Ζαππείου, υπεύθυνος των γλυκών Pierre Herme, υπεύθυνος ζαχαροπλαστείου στο εστιατόριο Nabuco στην Εκάλη, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ηριδανός και στη Σπονδή. Νεότατος και δραστηριότατος κέρδισε τρεις Χρυσούς Σκούφος ως chef του επιτυχημένου εστιατορίου Abovo! Έχει ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική δημιουργική κουζίνα με επιρροές από τις μεσογειακές σταθερές, και τα γλυκά στα μενού του είναι εξαιρετικά δημιουργικά.