Εάν θέλει να αντιληφθεί κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας, μπορεί να δει ποιες τράπεζες καλούνται να συνεισφέρουν στον Ατλαντα, ένα ειδικό ταμείο που ίδρυσε η κυβέρνηση για να τις σώσει.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία διασώθηκε δύο φορές και δεν έχει βρει αγοραστή εδώ και 18 μήνες, βάζει στον κουμπαρά του ειδικού ταμείου 50 εκατ. ευρώ. Η Banca Carige, με έδρα τη Γένοβα που χάνει συνεχώς καταθέσεις και προσπαθεί αυτό το διάστημα να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεισφέρει έως 20 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και οι τραπεζικές Αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν τις τράπεζες καθώς σπεύδουν να αναδιαρθρώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας όπου τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει τα 360 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αναλογεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης. Ακόμη και εάν το ταμείο διάσωσης των 5 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σταθεροποιήσει τελικά το σύστημα, η αντιμετώπιση της κακής διακυβέρνησης και των κακών πρακτικών δανεισμού των ιταλικών τραπεζών θα εξακολουθήσει να είναι ηράκλειος άθλος.

Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Ισπανία ή τη Βρετανία, τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας δεν δημιουργήθηκαν από φούσκα ακινήτων. Συσσωρεύονταν για ολόκληρες δεκαετίες εν μέρει επειδή περιφερειακές και τοπικές τράπεζες χορηγούσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις προκειμένου να κάνουν χάρες και να ασκούν επιρροή.

Από τον Φεβρουάριο του 2014 που ο Ρέντσι έγινε πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει κατάλληλο και αποδεκτό πακέτο μεταρρυθμίσεων ώστε να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της Ιταλίας και να τονωθεί η ανάπτυξη. Ανάμεσα στα άλλα έχει αναγκάσει συνεταιριστικές τράπεζες να γίνουν ανώνυμες εταιρείες και έχει δώσει κίνητρα στον τραπεζικό κλάδο για συγχωνεύσεις. Το βουνό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια όμως εξακολουθεί να αποτελεί βαρίδι για τις περισσότερες.

© Bloomberg News