Όσοι πίστευαν πως η καταστροφική για την πρόεδρο ψηφοφορία στη Βουλή της Βραζιλίας, το προτελευταίο βήμα για την αποπομπή της, θα έκαμπτε την Ντίλμα Ρούσεφ δεν επιβεβαιώθηκαν: Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το Βατερλώ, διαμήνυσε πως θα παλέψει σκληρά με «καθαρή συνείδηση», αρνούμενη πως παραβίασε τη νομοθεσία και επαναλαμβάνοντας πως η διαδικασία σε βάρος της είναι πραξικοπηματική -ενώ η χώρα είναι διχασμένη και ο αντιπρόεδρος μοιράζει ήδη υπουργεία.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία τα «παζάρια» των προηγούμενων ημερών δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα και 367 βουλευτές είπαν «ναι» στην αποπομπή της Ρούσεφ, η πρόεδρος έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο και διαβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω.

Το επόμενο, και τελευταίο στάδιο, της μάχης είναι η Γερουσία: Εκεί, η ψηφοφορία αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα και αρκεί η απλή πλειοψηφία για την παραπομπή της Ρούσεφ και αυτόματη προσωρινή απομάκρυνσή της από το αξίωμα.

Δεύτερη επιλογή της Ρούσεφ είναι να αμφισβητήσει τη διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρεί πως έχει καλύτερη σχέση με τη Γερουσία από ό,τι είχε με τη Βουλή, κάτι όμως που για πολλούς φαντάζει υπερ-αισιόδοξο σε ένα τόσο πολωμένο πολιτικό κλίμα.

«Δεν εκφοβίζομαι, δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να παραλύσει. Έχω την ενέργεια, τη δύναμη και το θάρρος να αντιμετωπίσω αυτή την αδικία» είπε, υπογραμμίζοντας πως έχει «καθαρή συνείδηση» και πως οι κατηγορίες σε βάρος της είναι ανυπόστατες.

Η Ρούσεφ κατηγορείται ότι η κυβέρνησή της είχε χρησιμοποιήσει παράνομα λογιστικά τεχνάσματα για να κινητοποιήσει, με δημόσια έξοδα, υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα πριν τις εκλογές. Η ίδια απαντά πως δεν υπήρχε τίποτε παράνομο στην τακτική που είχαν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί της.

Μιλώντας ξανά για «βία εναντίον της Δημοκρατίας», επανέλαβε τις κατηγορίες για πραξικοπηματική απόπειρα των πολιτικών της αντιπάλων δείχνοντας όχι μόνο τον αντιπρόεδρο Τέμερ (ο οποίος βρίσκεται, σύμφωνα με την Pais, ήδη σε συνεννοήσεις για την κυβέρνησή «του» μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία) αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής Εντουάρντου Κούνα, «νούμερο 2» στη σειρά διαδοχής.

Στο διάγγελμά της, η πρόεδρος χρησιμοποιήσε δεκάδες φορές λέξεις όπως «αδικία» και «αγανάκτηση»: «Σήμερα αισθάνομαι πιο αδικημένη από ποτέ, αδικημένη επειδή οι κατηγορίες σε βάρος μου δεν έχουν καμία νομική βάση» είπε.