Το συρτάκι και οι άλλοι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί μπορεί να βελτιώνουν την κινητικότητα των ηλικιωμένων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως έδειξε, οι ασθενείς που συμμετείχαν επί τρεις μήνες σε μαθήματα ελληνικών χορών παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα, τη δύναμη και την ταχύτητα αναπήδησης, αλλά και στην αντοχή τους

Οι βελτιώσεις αυτές μπορεί να προσφέρουν περισσότερη ανεξαρτησία και κινητικότητα στους ασθενείς, εκτιμούν οι ερευνητές.

Όπως γράφουν στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Νοσηλευτικής» (EJCN), η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 40 πάσχοντες από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικίας 68 έως 78 ετών, οι οποίοι δεν είχαν γυμνασθεί καθόλου κατά το τελευταίο έτος.

Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων συμμετείχε σε τρίμηνο πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης βασισμένης σε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, και η άλλη συνέχισε την καθιστική ζωή της (ομάδα ελέγχου).

Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις αξιολόγησης της αλτικής ικανότητας (ύψος άλματος, διάρκεια επαφής των ποδιών στο έδαφος, δύναμη και ταχύτητα κατά το άλμα), δύναμης των μυών των ποδιών και αντοχής των μυών των ποδιών.

Ο χορός γινόταν σε δημοτικά γυμναστήρια τρεις φορές την εβδομάδα και διαρκούσε 40 έως 65 λεπτά κάθε φορά.

Διαβάστε περισσότερα