Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν το βράδυ συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, κοντά στην Ειδομένη, από όπου το απόγευμα περίπου 600 – 700 άτομα πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας επικαλούμενα αστυνομικές πηγές.

Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές των Σκοπίων επεξεργάζονται σχέδιο επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες από περιοχές του νομού Κιλκίς, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες πέρασαν μέχρι το απόγευμα τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό.

Κρατώντας σχοινιά και με τα λιγοστά τους υπάρχοντα ανά χείρας, οι πρόσφυγες περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά επιχειρώντας να βρουν κάποιο πέρασμα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, το οποίο είχε σταματήσει στην Ειδομένη εδώ και αρκετές ημέρες.

Οι αρχές απευθύνουν εκκλήσεις να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Συλλήψεις δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ

Πάνω από 40 είναι οι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και οι ακτιβιστές που συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ για παράνομη είσοδο στη χώρα. Από τους συλληφθέντες 7 έως 10 είναι Έλληνες. Οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης.

Για την απελευθέρωση τους οι τοπικές αρχές ζητούν από τον καθ’ ένα 250 ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι και οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

Όπως μεταδίδει ο φωτορεπόρτερ του ΑΜΠΕ Γιάννης Κολεσίδης, δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ», είπε ο κ. Κολεσίδης.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης απ όπου σήμερα το απόγευμα Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί πέρασαν στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της πΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Εν τω μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και αυτή την ώρα από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

Εν τω μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και αυτή την ώρα από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

Χαρτί με μήνυμα

Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Reuters, αρκετοί πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, με τις αρχές της ΠΓΔΜ να τους συλλαμβάνουν, προκειμένου να τους επαναπροωθήσουν πίσω στην Ελλάδα.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», οι πρόσφυγες, κατευθύνθηκαν στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκαν στο χωριό Χαμηλό.

Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.

Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν 5 χιλιόεμτρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι που είναι ψευδές.

«Η Ελλάδα δεν κατευθύνει τους πρόσφυγες»

«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.

«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι λένε τα μέσα της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στη χώρα, και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Οι πρόσφυγες που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας, η οποία έφυγε το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθει στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.