Εχει αναδειχθεί σε σκοτεινό αντικείμενο του πόθου παγκοσμίως και εξελίσσεται σε εκδοτικό φαινόμενο. Ο λόγος για το καταραμένο βιβλίο που βρισκόταν για 70 χρόνια εκτός εμπορίου, «Ο αγών μου» του Αδόλφου Χίλτερ. Το έργο που υπέθαλψε τη φλόγα του μίσους και της βίας και που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν πέρυσι έγινε γνωστό ότι θα επανεκδοθεί σχολιασμένο.

Τους τελευταίους δύο μήνες πάντως, περίοδο δηλαδή κατά την οποία βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων, σημειώνει σταθερή ζήτηση, ενώ αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των ευπώλητων σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό «Der Spiegel». Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου – Βερολίνου, που είναι υπεύθυνο για την έκδοση με τα 3.500 σχόλια, έχει δεχθεί βροχή από αιτήματα εκδοτικών οίκων από όλο τον κόσμο, ακόμη και από χώρες της Απω Ανατολής όπως η Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία. Ωστόσο, άδεια δόθηκε για κυκλοφορία του έργου μόνο στα αγγλικά. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν εκ μέρους του Ινστιτούτου, «δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μεταφράσεις γίνονται βάσει των επιστημονικών μας προτύπων».

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι ποιοι είναι εκείνοι που διέθεσαν 59 ευρώ για να αγοράσουν ένα από τα 24.000 αντίτυπα που κυκλοφόρησαν και έχουν ήδη εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να προχωρά ήδη η ανατύπωσή τους. Οι αναγνώστες, όπως φαίνεται, δεν είναι οπαδοί του (νεο)ναζισμού, αλλά ερευνητές ή άνθρωποι που έχουν ενδιαφέρον για την Ιστορία, εκτιμούν οι υπεύθυνοι.

Τα δικαιώματα του βιβλίου «Ο αγών μου», που ώς το 1945 είχε πουλήσει 125 εκατ. αντίτυπα, μετά τον θάνατο του Χίτλερ έχουν περάσει στο κρατίδιο της Βαυαρίας και παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο δεν έχει επίσημα απαγορευτεί, οι Αρχές δεν χορηγούν άδεια για την έκδοση αυτούσιου του κειμένου και η διακίνησή του γίνεται μέσω μεταχειρισμένων εκδόσεων και του Διαδικτύου.