Είναι ο σοβιετισμός ανώτερη μορφή του κρατισμού; Κι αν ναι, ποιο μέλος της κυβέρνησης τον επιχειρεί; Σύμφωνα με τους ιδρυτές των ιδιωτικών σχολείων της χώρας, ο Νίκος Φίλης προσπαθεί τελευταία να «σοβιετοποιήσει» τα ιδιωτικά σχολεία συνεπικουρούμενος από τους εκπαιδευτικούς τους!

Αυτή η επίθεση οφείλεται στο γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας πριν από λίγο καιρό, κατόπιν παρέμβασης της ΟΙΕΛΕ (ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε διαρκή αντιδικία με τους εργοδότες και τους κατηγορεί ότι στόχο έχουν τις αδικαιολόγητες απολύσεις), μπλόκαρε την προσπάθεια των ιδρυτών να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς τους, με το σκεπτικό ότι δημόσιοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αξιολογούνται από τους σχολικούς συμβούλους και όχι από άλλα πρόσωπα.

«Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών» είπε ο Φίλης, «η αποτίμηση του επιστημονικού και παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να γίνεται με τα διαφοροποιημένα κριτήρια που επιλέγει κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο», επικαλούμενος σχετικό προεδρικό διάταγμα που όμως έχει παγώσει από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ρήτρες μονιμότητας

Αυτό όμως, κατά τους σχολάρχες, εγείρει σοβαρές υπόνοιες ότι το ζήτημα δεν είναι η αξιολόγηση καθεαυτή, αλλά ότι πίσω από αυτή επιχειρείται η επαναφορά, από το παράθυρο, των ρητρών μονιμότητας σε ένα τμήμα του ιδιωτικού τομέα.

«Το μέλλον θα δείξει αν θα επανέλθει ως παράκεντρο εξουσίας ή αν η τελική σοβιετοποίηση ιδιωτικών σχολείων θα παραμείνει ευσεβής πόθος της. Ο δρόμος αυτός όμως προς το μέλλον που κάποιοι ονειρεύονται για την πατρίδα μας, είναι επικίνδυνα ολισθηρός» λένε οι ιδρυτές των ιδιωτικών σχολείων και υποστηρίζουν ότι οι αναφορές Φίλη περί άσκησης διοικητικού και πειθαρχικού ελέγχου από τους διευθυντές Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία, «αναδεικνύει τη σοβιετικού τύπου αντίληψη ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων εκθέτοντας τον υπουργό».