Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, δήλωσε μέσω twitter, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγη ώρα αφού ξεκίνησε το επίσημο δείπνο των «28».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμφωνία προβλέπει πως καμία μελλοντική αλλαγή σε ευρωπαϊκές συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή αρχή της ολοκλήρωσης.

Λίγο νωρίτερα, τα χαρμόσυνα νέα ανακοίνωσε μέσω twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας. Αξιοπρεπής συμβιβασμός η συμφωνία με τη Βρετανία, ανέφερε και ο τσέχος πρωθυπουργός.

Τι προηγήθηκε

Λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ ξεκίνησε το επίσημο δείπνο των «28», στη διάρκεια του οποίου θα γίνονταν οι τελικές προσπάθειες για την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Μήνυμα ότι έκλεισε η η συμφωνία ανέβασε στο twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας. Αξιοπρεπής συμβιβασμός η συμφωνία με τη Βρετανία, λεει ο τσέχος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμφωνία προβλέπει πως καμία μελλοντική αλλαγή σε συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή αρχή της ολοκλήρωσης.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας είχε ανεβάσει στο twitter το εξής μήνυμα: «Μια τελική συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανίας είναι επιτέλους καθοδόν».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε ότι το προσχέδιο συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Υπάρχει ένα προσχέδιο (συμφωνίας) που θα κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων λεπτών» ανακοίνωσε ο Μούσκατ.

«Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου αποτελούν έναν συμβιβασμό, στον οποίο ο καθένας προσέφερε από λίγο. Ωστόσο πιστεύω ότι αποτελούν σίγουρα τις βάσεις για μία συμφωνία, σε κάθε περίπτωση το ελπίζω» προσέθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μάλτας.

«Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο προσχέδιο για το #UKinEU (η Βρετανία εντός της ΕΕ) αναμένεται να είναι ένας καλός συμβιβασμός» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε λίγο αργότερα η αντιπροσωπεία της Μάλτας στην ΕΕ στον λογαριασμό της στο Twitter, επικαλούμενη τον Μούσκατ.