Ο Τάκης Μπαλτάκος δεν υπήρξε στο παρελθόν ούτε καν υποψήφιος βουλευτής. Αλλά η περιπετειώδης θητεία του, ελέω Αντώνη Σαμαρά, ως γενικού γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου, τού επιτρέπει πλέον να κινείται και να παρεμβαίνει ως πολυπράγμων παράγων της πολιτικής ζωής –και κυρίως ως γνήσιος εκπρόσωπος της ανόθευτης ελληνικής Δεξιάς με απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο.

Το αναφέρω επειδή κάπως έτσι ξαναχτύπησε χθες προαναγγέλλοντας τη δημιουργία «πατριωτικού» κόμματος στα δεξιά της ΝΔ και προκαλώντας αποπληξία σε μια σειρά από πρώην γαλάζιους υπουργούς που εμφανίστηκαν ως συνοδοιπόροι του και αποδύθηκαν σε έναν μαραθώνιο προσωπικών διαψεύσεων.

Οι ρουκέτες Μπαλτάκου έκαναν μεγάλο κρότο στο γαλάζιο στρατόπεδο καθώς τσίμπησε και η Συγγρού αντιδρώντας μέσω επίσημων κύκλων σε όσα ανέφερε. Στην πραγματικότητα ήταν αυτή η αντίδραση που έκανε όσους ενεπλάκησαν στα σχέδια του δικηγόρου να τρέχουν και να μη φτάνουν. Η αποστροφή του πρώην γενικού γραμματέα, ο οποίος έλαμψε ως θεσμικός –έστω και παρασκηνιακά –συνομιλητής του Ηλία Κασιδιάρη, για τον κεντρώο χώρο είναι γνωστή. Οπως αναμενόμενη ήταν και η δυσανεξία του στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για άνοιγμα της ΝΔ στο πολιτικό Κέντρο. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι την οργάνωση συνάξεων με γαλάζια στελέχη, προκειμένου να εξεταστούν πολιτικές κινήσεις που θα στοχεύουν τον νέο αρχηγό της ΝΔ, η απόσταση είναι μεγάλη και προκαλεί άλλης τάξεως ζητήματα.

Δεν είναι μόνον ο πρώην υπουργός, στρατηγός ε.α., Φραγκούλης Φράγκος, που δεν επιθυμεί εμπλοκή στα σχέδια Μπαλτάκου –πολύ περισσότερο δε να ηγηθεί αυτών των σχεδίων. Στις ζυμώσεις για το νέο κόμμα που συντονίζει ο δικηγόρος βρέθηκαν να συμμετέχουν από τον Κώστα Τζαβάρα και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο ώς τον Γιάννη Μιχελάκη και τον Αργύρη Ντινόπουλο. Οι τρεις τελευταίοι υποτίθεται ότι δεν έχουν μέλλον με τον Κυριάκο, αλλά ο Τζαβάρας είναι εν ενεργεία βουλευτής και έχει οριστεί και τομεάρχης Δικαιοσύνης –εξού και η δική του αντίδραση υπήρξε ηχηρότερη όλων.

Στα μηνύματα Μπαλτάκου περί της ανάγκης να ιδρυθεί νέο κόμμα, το σχόλιο της Συγγρού ήταν βιτριολικό –άλλο τώρα αν ήταν και απαραίτητο, αφού τροφοδότησε τη συζήτηση: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μπαλτάκος μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου είναι προνομιακός συνομιλητής».

…και ο Κόκκινος Πάνος τάσεις

Από την πλευρά των εμπλεκομένων –οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι πού και πού πίνουν καφέ και ανταλλάσσουν προβληματισμούς με τον «ευφάνταστο κ. Τάκη» –συγκρατώ την έμφαση με την οποία τονίζουν ότι ο δικηγόρος με μανιάτικες ρίζες «αρέσκεται στο να προβάλλεται».

«Διαψεύδω απολύτως τα περί νέου κόμματος και της συμμετοχής μου σε τέτοιες ζυμώσεις», διαμαρτυρήθηκε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος –κάπως έτσι αντέδρασαν και οι υπόλοιποι. Ο Κόκκινος Πάνος, μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ θα δώσει δυναμικό «παρών», επιδιώκοντας και τη θεσμοθέτηση τάσεων. Ελπίζω ότι δεν θα επιδιώξει σε κάποια από τις τάσεις να ενταχθούν και οι «πατριώτες» του Μπαλτάκου.