Το Πουέρτο Ρίκο έχει ξεμείνει από χρήματα και εάν δεν δοθεί πολιτική λύση μέσα στο 2016 η μετανάστευση του πληθυσμού προς τις ΗΠΑ μπορεί να φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους προβλέπεται ότι θα φθάσει το 40% των κρατικών εσόδων το 2016, η υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ χρειάζεται νέες οικονομικές πολιτικές. Ομως η λιτότητα δεν είναι λύση. Για να ανακάμψει η οικονομία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ανάμεσα σε άλλα πρέπει να μειωθεί το κόστος του επιχειρείν.

Το Πουέρτο Ρίκο χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις και αυτό απαιτεί να γίνουν τρία βήματα. Πρώτον, θα πρέπει να καταργηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτρέπουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να εφαρμοστούν τεχνολογικές λύσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στην κυβέρνηση. Δεύτερον, θα πρέπει να μειωθεί το κόστος για τη βιομηχανία. Το κόστος του ηλεκτρικού στο νησί είναι υψηλότερο από αυτό της Φλόριδα. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της έλλειψης επενδύσεων. Τέλος, το Πουέρτο Ρίκο χρειάζεται καλύτερη διαχείριση σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά.

Με τη στήριξη των ΗΠΑ και με την υιοθέτηση πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης το Πουέρτο Ρίκο μπορεί να προσελκύσει ταλαντούχους Αμερικανούς οι οποίοι θα ανοίξουν εταιρείες και θα δουλέψουν σκληρά.

Το Πουέρτο Ρίκο δεν χρειάζεται οικονομικό πακέτο βοήθειας. Πρέπει να μειώσει το κόστος του επιχειρείν, να μειώσει τη γραφειοκρατία, να προσελκύσει επενδύσεις και εργαζομένους. Πρέπει επίσης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δημοτικών χρεών του μέσω χρεοκοπίας.

Ο Σάιμον Τζόνσον είναι καθηγητής στην MIT Sloan School of Management και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.