Πακιστανός και Σαουδάραβας, που είχαν καταδικαστεί αντίστοιχα για εμπορία ναρκωτικών και φόνο, αποκεφαλίστηκαν με ξίφος την Τρίτη στην Σαουδική Αραβία, όπου ο αριθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών έφθασε με αυτές τις δύο τις 150 από την αρχή της χρονιάς.

Ο Ικμπάλ Χαν, πακιστανός υπήκοος που είχε καταδικαστεί διότι προσπάθησε να μεταφέρει στην χώρα ηρωίνη κρυμμένη στο σώμα του, εκτελέστηκε στην ιερή πόλη της Μέκκας (δυτική Σαουδική Αραβία), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών του βασιλείου.

Ο Σαουδάραβας Χάινταν αλ Ράντουαν ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες δύο συμπατριωτών του με τους οποίους είχε διαφορές, αποκεφαλίστηκε στο Κατίφ (ανατολική Σαουδική Αραβία), σύμφωνα με δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1995

Ο αριθμός των 150 εκτελέσεων φέτος στην Σαουδική Αραβία ξεπερνά κατά πολύ αυτόν που είχε καταγραφεί το 2014 (87), σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Είναι ο μεγαλύτερος από το 1995, οπότε το βασίλειο είχε προχωρήσει σε 192 εκτελέσεις θανατοποινιτών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τη μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αριθμός των εκτελέσεων, που γνωστοποιούνται πάντα από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο φόνος, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η αποστασία (η εγκατάλειψη του Ισλάμ) και η εμπορία ναρκωτικών επισύρουν την εσχάτη των ποινών στην Σαουδική Αραβία, όπου εφαρμόζεται μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται, μαζί με την Κίνα, το Ιράν και τις ΗΠΑ, ανάμεσα στα κράτη με τους μεγαλύτερους αριθμούς εκτέλεσης θανατοποινιτών.