Συνήθως οι Νεολαίες έχουν ριζοσπαστικότερες θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα από τα κόμματα στα οποία ανήκουν. Στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις για τη συμφωνία του Ιουλίου πήραν ανεξέλεγκτη διάσταση. Αποχώρησε η συντριπτική πλειονότητα του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, του Κεντρικού Συμβουλίου, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των σχημάτων που συμμετείχαν στην Αριστερή Ενότητα, τη φοιτητική παράταξη.

Παρά το μεγάλο χτύπημα που δέχτηκε η οργάνωση, όσοι παρέμειναν έθεσαν ως άμεσο στόχο να στηθεί ξανά από την αρχή. Οι τρίμηνες προσπάθειες κατέληξαν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου και του νέου γραμματέα, του 27χρονου Ιάσονα Σχινά – Παπαδόπουλου.

Αυτός είναι που αναμένεται να σηκώσει το βάρος της δύσκολης πορείας προς την ανασυγκρότηση της Νεολαίας. Στόχος του, η οργάνωση να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και στα προβλήματα των νέων.

Από την Κουμουνδούρου πάντως υποστηρίζουν πως εκτός της καλής διάθεσης, θα πρέπει να επιδείξει οργανωτική ικανότητα, αφού όποιο σχέδιο και αν καταρτιστεί για να μπορέσει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ξανά μαζικότητα, θα πρέπει να έχει αποτελέσματα στην πράξη.

Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μοιάζουν με βουνό. Μπορεί οι έρευνες να δείχνουν πως οι περισσότεροι νέοι στις εκλογές ψήφισαν το κυβερνών κόμμα, όμως οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κάθε άλλο παρά δελεαστικές δείχνουν για νέους με αριστερές απόψεις.

Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ο νέος γραμματέας παραμένει αισιόδοξος, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Η ομάδα με την οποία εκλεγόταν στα όργανα της Νεολαίας, η Αριστερή Κίνηση, σύμφωνα με τα στελέχη της, δεν είχε οργανωτική σχέση με κάποια εσωκομματική τάση.

Οσοι όμως τον γνωρίζουν, υπογραμμίζουν πως ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές στήριξε τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Με μια πιο διασταλτική ερμηνεία, η ανανεωτική Αριστερά και η στήριξη του Τσίπρα αποτελούν το πολιτικό σημείο αναφοράς του.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, δεν είναι νέος στον χώρο. Από φοιτητής ελάμβανε μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ηταν η εποχή που ήρθε σε επαφή με τη Νεολαία Συνασπισμού, στην οποία εντάχθηκε το 2007. Συμμετείχε επίσης ενεργά στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008.

Ως φοιτητής στο ΤμήμαΕπικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναπτύσσει έντονη συνδικαλιστική δράση, γεγονός που βοηθάει στη γρήγορη αναρρίχησή του στην ιεραρχία της Νεολαίας.

Από το 2009 είναι μέλος του γραφείου της Σπουδάζουσας, ενώ το 2010 εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Την ίδια χρονιά είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αλέξη Μητρόπουλου που στήριξε τότε ο Συνασπισμός.

Εζησε από κοντά την πορεία ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από εκλογικό συνασπισμό σε ενιαίο κόμμα, συμμετέχοντας και στην προσωρινή Κεντρική Επιτροπή που εκλέχθηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Δεκέμβριο του 2012. Η διαδικασία ενοποίησης ακολουθήθηκε και στη Νεολαία, οπότε και στο πρώτο συνέδριο εξελέγη στο Κεντρικό Συμβούλιο της νέας οργάνωσης.

Πλέον, μετά τη διάσπαση βρέθηκε και στο τιμόνι της.

Παρά την έντονη πολιτική του δράση ολοκλήρωσε κανονικά τις σπουδές του, ενώ είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στοΤμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι φίλοι του υποστηρίζουν πως συχνά αναφέρει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του επαγγελματία πολιτικό. Θα ήθελε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.

Μοιάζει μάλλον φυσιολογικό αν δει κανείς το αντικείμενο των σπουδών του, σε συνάρτηση με το γεγονός πως είναι γιος του δημοσιογράφου Στάθη Σχινά. Τα πρώτα βήματα τα έχει ήδη κάνει, καθώς έχει υπάρξει συνεργάτης της εφημερίδας «Αυγή» ως εξωτερικός συνεργάτης για το περιοδικό ένθετο «Παιδεία και Κοινωνία».

Εκτός από την πολιτική, το μεγάλο του πάθος είναι η ραπ μουσική. Συμμετέχει στο συγκρότημα Salto Mortale με το ψευδώνυμο Αφηγητής. Από την ημέρα που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για το χόμπι του.

Οχι μόνο δεν σκοπεύει να το παρατήσει, αλλά αντίθετα δηλώνει πως με την πολιτική πρέπει να ασχολούνται και «κανονικοί» άνθρωποι, που δεν είναι απαραίτητα το πολιτικά ορθό. Πάντως, οι στίχοι τους διαφέρουν αισθητά σε σχέση με τους εμπορικότερους εκπροσώπους του συγκεκριμένου είδους μουσικής, αφού έχουν αναφορές σε κοινωνικά ζητήματα.

Στον ελεύθερο χρόνο του δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους συνομηλίκους του. Μουσική, βόλτες σε στέκια του κέντρου και της γειτονιάς του, στη Μεταμόρφωση και μια κλεφτή ματιά στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού –άλλη μια «προεδρική» επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ.