Τα θετικά αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ανοίγουν τον δρόμο της επιτυχίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια κεφαλαιώδη νίκη για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε κλοιό ισχυρότατων πιέσεων την τελευταία τριετία.

Εν τούτοις, η νίκη αυτή δεν έρχεται χωρίς απώλειες για τις τράπεζες. Οι ίδιοι οι επικεφαλής τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το τοπίο δεν θα είναι πια το ίδιο τόσο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους ίδιους.

Αφενός, στα πλαίσια των σχεδίων κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, οι τράπεζες θα πωλήσουν μέρος ή και όλες τις θυγατρικές τους εκτός συνόρων. Η προίκα και τα ασημικά τους, που τις μετέτρεψαν σε περιφερειακούς παίκτες, θα περάσουν σε ξένα χέρια. Η περίπτωση της πώλησης της Finansbank στην Τουρκία από την Εθνική Τράπεζα αλλά και το ντιλ ανάμεσα στην Alpha Bank και στην Eurobank στη Βουλγαρία αποδεικνύουν ότι ο τραπεζικός χάρτης στα Βαλκάνια αλλάζει.

Αντίστοιχα και στο εσωτερικό εντός του 2016 έρχεται νέο κύμα συρρίκνωσης, τόσο στα τραπεζικά δίκτυα όσο και στον αριθμό των εργαζομένων. Οι συγκρατημένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 30% και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας ενδεχομένως έπεται και συνέχεια.

Παράλληλα, με επισφάλειες 107 δισ. ευρώ είναι προφανές ότι ένα κομμάτι από τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα περάσει σε ξένα χέρια. Τα μεγέθη και η εμπειρία των ελληνικών τραπεζών δεν επαρκούν για τη διαχείριση ενός προβλήματος τέτοιου μεγέθους, με αποτέλεσμα ξένα funds να καρπωθούν σημαντικά κομμάτια.

Ετσι, και σε επίπεδο ισολογισμού οι τράπεζες θα βγουν από τη διαδικασία σαφώς συρρικνωμένες σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Με άλλα λόγια, η νίκη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει υψηλότατο τίμημα. Είναι στην πραγματικότητα μια πύρρειος νίκη, οι συνέπειες της οποίας θα συντροφεύουν τις ελληνικές τράπεζες για πολλά χρόνια.