Ο έφηβος από το Τέξας που συνελήφθη γιατί έφερε στο σχολείο του ένα αυτοσχέδιο ρολόι που θεωρήθηκε βόμβα θα μετακομίσει στο Κατάρ, είπε η οικογένειά του την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή του στην «Βραδιά Αστρονομίας» στον κήπο του Λευκού Οίκου, προσκεκλημένος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αχμεντ Μοχάμεντ, 14χρόνων, ένα αγόρι τρίτης γυμνασίου που έγινε φαινόμενο στο Διαδίκτυο εξαιτίας της σύλληψής του, για την οποία οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι έπαιξε ρόλο η προκατάληψη ενάντια στην μουσουλμανική του θρησκεία, δέχτηκε πρόσκληση από το Ιδρυμα Κατάρ να σπουδάσει στο Πρόγραμμα για Νέους Εφευρέτες.

«Αυτό σημαίνει ότι εμείς, ως οικογένεια, θα μετακομίσουμε στο Κατάρ, όπου ο Αχμεντ θα πάρει μια πλήρη υποτροφία για λύκειο και πτυχίο πανεπιστημίου», ανέφερε η οικογένειά του σε γραπτή ανακοίνωση.

Ο νεαρός, που ασχολείται με τη ρομποτική και πήγαινε σε γυμνάσιο του Ντάλας, έχει γίνει διασημότητα από τότε που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο. Η οικογένειά του και αυτός ταξιδεύουν από τον Οκτώβριο ανά την υφήλιο για να συναντήσουν επισήμους.

«Ηταν απίστευτο να γνωρίσω τον πρόεδρο»

Δεν έχει γίνει καμία μήνυση για το επεισόδιο και η αστυνομία στο προάστιο Ερβινγκ του Ντάλας είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο ότι ερευνά για τυχόν ευθύνες της στο επεισόδιο, το οποίο προκάλεσε η διεύθυνση του σχολείου όταν κάλεσε την αστυνομία για να συλλάβει τον «τρομοκράτη» Αχμεντ.

Ο Ομπάμα συνάντησε για λίγο τον Μοχάμεντ, χαιρετώντας τον με χειραψία, όπως έκανε και με άλλους μαθητές στην εκδήλωση, και τον αγκάλιασε.

Οταν έγινε γνωστό το περιστατικό με τη σύλληψη του αγοριού και δημοσιεύθηκε η φωτογραφία που έδειχνε τον μαθητή να φοράει μπλούζα της ΝΑΣΑ και χειροπέδες πισθάγκωνα, ο Ομπάμα του είχε στείλει tweet που έλεγε «Ωραίο ρολόι, Αχμεντ. Θες να το φέρεις στον Λευκό Οίκο; Θα πρέπει να εμπνεύσουμε περισσότερα παιδιά σαν και σένα να συμπαθήσουν τις επιστήμες. Είναι αυτό που κάνει την Αμερική μεγάλη».

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, ο Αχμεντ έστειλε το δικό του tweet, λέγοντας, «Ηταν απίστευτο, και τιμή να γνωρίσω τον πρόεδρο Ομπάμα».

Με τον Τζον Γκράνσφελντ, πρώην αστροναύτη και εκ των επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA.