Ο ιός Έμπολα παραμένει «κρυμμένος» στο σπέρμα των ανδρών που μολύνονται από αυτόν επί πολύ περισσότερο καιρό απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Και το χειρότερο είναι ότι ως φαίνεται μπορεί κάλλιστα να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, όπως έδειξε μία ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος της «Ιατρικής Επιθεώρησης της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 93 άνδρες από τη Σιέρα Λεόνε, οι οποίοι είχαν αρρωστήσει εξαιτίας του ιού αλλά επέζησαν, και εξετάσθηκαν από τους ερευνητές αρκετούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όλοι οι άνδρες είχαν τον ιό στο σπέρμα τους τρεις μήνες αργότερα, ενώ τα σχεδόν δύο τρίτα (το 65%) τον έφεραν επί τέσσερις έως και έξι μήνες.

Το ένα τέταρτο (το 26%), δε, χρειάσθηκαν συνολικά επτά έως εννέα μήνες για να απαλλαγούν από αυτόν.

Στην δεύτερη μελέτη, οι γιατροί ανέφεραν μόλυνση μίας γυναίκας από έναν επιζήσαντα του Έμπολα, έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του και σχεδόν πέντε μήνες μετά την αποθεραπεία του.

Για να βεβαιωθούν πως η γυναίκα είχε όντως μολυνθεί από τον επιζήσαντα του Έμπολα, ειδικοί από το Ιατρικό Ερευνητικό Ίδρυμα Λοιμωδών Νόσων του Αμερικανικού Στρατού (USAMRIID) πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση του ιού τόσο σε δείγμα σπέρματος από τον άνδρα όσο και σε δείγμα αίματος από τη γυναίκα.

Η ανάλυση έδειξε ότι το γενετικό προφίλ των ιών «είναι συμβατό με απ’ ευθείας μετάδοση».

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί στο άρθρο τους, είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται η δυνατότητα σεξουαλικής μετάδοσης του ιού Έμπολα, η οποία πιθανώς θα είναι σπάνια, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των επιζησάντων από την περυσινή επιδημία στη Δυτική Αφρική η οποία έως τώρα δεν έχει αναζωπυρωθεί.

Ο συγκεκριμένος ασθενής εξακολούθησε να φέρει στο σπέρμα του «αδρανείς κόπιες του Έμπολα» επί 179 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, προσθέτουν οι ειδικοί του USAMRIID.

Η παραμονή του Έμπολα στο σπέρμα είχε παρατηρηθεί και σε άλλες μελέτες, γι’ αυτό η πάγια τακτική είναι να συνιστάται στους επιζήσαντες να κάνουν σεξ με προφυλακτικό επί τρεις μήνες (ή 82 μέρες) μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ενδέχεται, όμως, ο ιός να παραμένει επί περισσότερο καιρό στο σπέρμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ερωτικών συντρόφων των πρώην ασθενών.