Όσο πιο ώριμα τα φρέσκα σύκα, τόση περισσότερη είναι η γλύκα τους… Και επειδή η εποχή τους τελειώνει, σπεύστε να φτιάξετε εύκολη και γρήγορη μαρμελάδα για ολόκληρο τον χειμώνα. Η συνταγή είναι του σεφ Στράτου Ιωσηφέλλη.

Υλικά

1 κιλό σύκα

500 γρ. ζάχαρη

1 στικ βανίλια Μαδαγασκάρης

½ χυμό από φρέσκο λεμόνι

Εκτέλεση

Kαθαρίζουμε τα σύκα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.

Τα ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε πολύ καλά (τα λιώνουμε με τα χέρια). Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι .

Παράλληλα έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά. Βάζουμε το ταψάκι με τα υλικά μέσα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. (να θυμάστε πάντα όταν ανεβάζουμε την δοσολογία μας θα ανεβαίνει και ο χρόνος ψησίματος).

Όταν είναι έτοιμη θα την αφήσουμε να κρυώσει λίγο και την βάζουμε σε βάζα πολύ καλά αποστειρωμένα που να κλείνουν καλά..

Tip

Για να καταλάβετε αν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, τοποθετήστε ένα πιατάκι στην κατάψυξη. Βάλτε πάνω στο πιατάκι λίγη μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή με το δάχτυλό σας στη μαρμελάδα. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη. Αλλιώς αφήστε την λίγο ακόμα στον φούρνο.