Πρωτοβουλίες ώστε να μην επιστρέφουν κατηγορούμενοι για σοβαρά παραπτώματα υπάλληλοι του Δημοσίου στα καθήκοντά τους, μέχρι να συνεδριάσουν τα πειθαρχικά συμβούλια και να αποφανθούν επί των υποθέσεων θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από σύσκεψη που είχε με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών για τα πειθαρχικά συμβούλια.

Ειδικότερα, ο κ. Βερναρδάκης προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να επιβάλλεται καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και σε περιπτώσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται με αμετάκλητες παραπομπές για κακουργηματικές πράξεις, όπως υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, εκβιασμό και δωροδοκία.

Με τον τρόπο αυτό, τα συγκεκριμένα παραπτώματα επανέρχονται στο καθεστώς αυτοδίκαιης και όχι δυνητικής αργίας, που επιβαλλόταν από τους προϊσταμένους, ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και ήταν αυτή που οδήγησε προσφάτως στην επιστροφή επίορκων υπαλλήλων καθώς δεν είχαν συνεδριάσει τα πειθαρχικά εντός του προβλεπόμενου διαστήματος.

Ήδη, μετά το νόμο Κατρούγκαλου με εγκύκλιο είχε προβλεφθεί η υπαγωγή σε αυτοδίκαιη αργία για τρεις περιπτώσεις υπαλλήλων: εκπαιδευτικοί ή υπάλληλοι που υπηρετούν σε σχολείο, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, σε υπαλλήλους οι οποίοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκαν με εγγύηση, καθώς και σε υπαλλήλους στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθούν πολλά πειθαρχικά συμβούλια ώστε να εξετάσουν τις περίπου 450 υποθέσεις που εκκρεμούν. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή ανθρώπων κύρους, που θα αναλάβει τη μεταρρύθμιση του πειθαρχικού δικαίου.

Διευκρίνισε, πάντως, πως η μεταρρύθμιση δεν θα κινείται στην κατεύθυνση αυστηροποίησης, αλλά θα επιχειρήσει την εξισορρόπηση ενός αισθήματος δικαίου στο Δημόσιο σε συνδυασμό με το τεκμήριο της αθωότητας για όσους υπαλλήλους διώκονται.

Στην ανάγκη τα πειθαρχικά συμβούλια να γίνουν πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα ειδικά σε περιπτώσεις διαφθοράς αναφέρθηκε ο κ. Ρακιντζής.