Οι αρχές της Ουγγαρίας θα αναπτύξουν χιλιάδες αστυνομικούς στα σύνορα με τη Σερβία, στο νότιο τμήμα της χώρας όπου κατασκευάζεται ένας φράκτης ασφαλείας, για να ανασχεθεί η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος την Τρίτη.

Η Ουγγαρία ανήκει στον Χώρο Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τον οποίο επιτρέπεται στους υπηκόους των κρατών μελών να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήρια, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διέρχονται από κράτη των Βαλκανίων τα οποία βρίσκονται εκτός ΕΕ. Η Ουγγαρία έχει καταγράψει φέτος την υποδοχή 100.000 προσφύγων και μεταναστών, υπερδιπλάσιων δηλαδή από τους 43.000 που είχε υποδεχθεί η χώρα ολόκληρο το 2014.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν εγκαταλείψει χώρες όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, με την ελπίδα να φθάσουν σε πλούσιες δυτικοευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ο Γιάνος Λάζαρ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη περισσότερων συνοριοφρουρών είναι απαραίτητη λόγω της «πιο επιθετικής και αποφασισμένης συμπεριφοράς των μεταναστών».

«Αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα σύνορα με τη Σερβία και η αποστολή τους θα είναι να προασπίσουν αυτό το τμήμα των συνόρων», ανέφερε ο Λάζαρ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τον φράκτη ύψους 3,5 μέτρων κατά μήκος των συνόρων μήκους 177 χλμ. με τη Σερβία —ένα έργο που επικρίνουν έντονα το Βελιγράδι και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες— ως τον Νοέμβριο.

Αυστηρές ποινές για μετανάστες

Ο Λάζαρ εισηγήθηκε επίσης να συγκληθεί το ουγγρικό κοινοβούλιο για μια ειδική συνεδρίαση προ ημερησίας διατάξεως προκειμένου να καταστεί αυστηρότερος ο ποινικός κώδικας και να καταστεί η παράνομη μετανάστευση ή η πρόκληση φθοράς στον φράκτη ποινικό αδίκημα που θα επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης πολύ βαρύτερες ποινές για τη διακίνηση ανθρώπων.

Ο Ανταν Ρόγκαν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Φίντες («Ενωση Νεαρών Δημοκρατών»), δήλωσε ότι από 200.000 ως 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη διαμέσου της Ουγγαρίας φέτος. Ηδη, δια θαλάσσης έχουν φθάσει στο έδαφος χωρών της ΕΕ 150.000 άνθρωποι εντός του 2015.

Ο Ορμπαν, δεξιός λαϊκιστής πολιτικός, προασπίζεται τα μέτρα που έχει λάβει συσχετίζοντας τη μετανάστευση με την τρομοκρατία, την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανεργίας και προσθέτει ότι η Βουδαπέστη χρειάζεται να αναλάβει δράση μονομερώς, καθώς η ΕΕ ως σύνολο δεν δίνει λύση.

Η Ουγγαρία έχει επισημάνει και άλλα παραδείγματα χρήσης τέτοιων μέσων, όπως ο φράκτης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και ο φράκτης που έχει εγείρει η Βουλγαρία.

Η Βουλή της Ουγγαρίας έχει εξάλλου εγκρίνει νομοθετήματα, αψηφώντας τις επικρίσεις του ΟΗΕ, για την επίσπευση των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την απόρριψη αιτήσεων από μετανάστες που έχουν περάσει από τρίτες χώρες τις οποίες η Βουδαπέστη θεωρεί ασφαλείς χωρίς να έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου εκεί.

Στις συνομιλίες του περασμένου μήνα, η ΕΕ δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία για την κατανομή των δεκάδων χιλιάδων αιτούμενων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία στα άλλα κράτη μέλη για τα επόμενα δύο χρόνια, αναβάλλοντας τη λήψη σχετικής απόφασης ως τα τέλη της χρονιάς.