Περισσότερα από τα μισά κεφάλαια της νέας δανειακής σύμβασης ή 46,7 δισ. ευρώ από τα 85,5 δισ. ευρώ του νέου πακέτου στήριξης, θα λάβει η Ελλάδα από τις 20 Αυγούστου έως το τέλος του 2015. Τα λεφτά είναι πολλά και τα προαπαιτούμενα ακόμα περισσότερα. Οπως προκύπτει από το έγγραφο αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το οποίο κατατέθηκε στο Eurogroup, η χώρα θα λάβει 5 μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως για κάθε μια από αυτές θα πρέπει να ικανοποιούνται συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις. Μέτρα δηλαδή, με τη σφραγίδα της ελληνικής Βουλής και με μετρήσιμα αποτελέσματα υλοποίησης.

Από την πρώτη δέσμη 58 προαπαιτουμένων, το κείμενο της Κομισιόν το οποίο επίσης εξετάστηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, αποκαλύπτει ότι έξι έχουν μερικώς υλοποιηθεί και δεκατρία βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Από αυτά τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα προκύψει η μαγιά των μέτρων που θα κρίνουν τις μηνιαίες εκταμιεύσεις 46,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Στα προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα περιλαμβάνονται η έκδοση εγκυκλίων για τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου στο ντίζελ αγροτών, την κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, τις αλλαγές στις εκατό δόσεις, την εφαρμογή των αλλαγών στη νομοθεσία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και την εργαλειοθήκη υπ’ αριθμόν 2 του ΟΟΣΑ, με τις αλλαγές στην αγορά των αναψυκτικών και των πετρελαιοειδών.

Στα 13 εκκρεμή προαπαιτούμενα, η δουλειά η οποία πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες είναι σαφώς πιο δύσκολη. Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων το Ασφαλιστικό, με την έκδοση όλων των εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου του 2010, τη μείωση όλων των τιμών των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα, την εφαρμογή εκπτώσεων για διαγνωστικές και ιδιωτικές κλινικές, τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και την ενεργοποίηση του νέου δημοσιονομικού συμβουλίου με αυτόματες περικοπές δαπανών όταν εντοπίζονται αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δανειστών, από τα 26 δισ. ευρώ τα οποία εγκρίθηκαν στο Eurogroup, τα 3 δισ. ευρώ θα συνδεθούν με νέα προαπαιτούμενα και επιμερίζονται στις εκταμιεύσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Από 23 δισ. ευρώ τα οποία απομένουν, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αναμένονται σύντομα) και τα 13 δισ. ευρώ (έως τις 20 Αυγούστου) αναλύονται σε 12,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και 500 εκατ. ευρώ για την έναρξη σταδιακής εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οι επόμενες εκταμιεύσεις έχουν ως εξής: Σεπτέμβριος 2 δισ. ευρώ, Οκτώβριος 16 δισ. ευρώ (τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες), Νοέμβριος 3,7 δισ. ευρώ και Δεκέμβριος 2 δισ. ευρώ.

Από τα 46,7 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα έως το τέλος του έτους, τα 25 δισ. αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό 14,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους και 3,1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να πέσουν στην πραγματική οικονομία δίνοντας ανάσα στην αγορά μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα θα καλύψουν τρύπες του προϋπολογισμού, αναστηλώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα και αναπληρώνοντας τα 700 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό για τη διασφάλιση των επόμενων δόσεων του ΔΝΤ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εκτάκτως με την άδεια του Ταμείου τον Ιούνιο.