Μέσα στους έξι πρώτους μήνες του 2015 καταγράφηκαν μόλις 14 ληστείες σε τράπεζες και υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ –περίπου οι μισές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ομως, 465 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα έζησαν τον εφιάλτη της εισβολής ληστών μέσα στα σπίτια τους.

Τον μεταβαλλόμενο λόγω κρίσης χάρτη του εγκλήματος αποτυπώνουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Αστυνομία και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η βασική διαπίστωση είναι ότι το λεγόμενο έγκλημα της καθημερινότητας –το έγκλημα του δρόμου και κατά της ιδιοκτησίας –αναβαθμίζεται ως προς τη βία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πέντε αδικήματα που περιελάμβανε το αστυνομικό δελτίο, το οποίο εκδόθηκε χθες το απόγευμα, τα τέσσερα ήταν ληστείες και απόπειρες ληστειών σε καταστήματα και στον δρόμο.

Ο πορτοφολάς, πλέον, καταγράφεται επίσημα ως ληστής, αφού δεν περιορίζεται στην αρπαγή του πορτοφολιού ή του κινητού, αλλά εύκολα, χωρίς δισταγμό, ασκεί βία στο θύμα του. Αντίστοιχα, ο παλιός διαρρήκτης δίνει τη θέση του στον εισβολέα – ληστή.

Οπως παρατηρούν οι αστυνομικοί, ενώ στο παρελθόν ο κακοποιός προσπαθούσε να βεβαιωθεί ότι οι ιδιοκτήτες δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους προκειμένου να εισβάλουν, τώρα επιδιώκουν να τους βρίσκουν μέσα προκειμένου με την άσκηση βίας να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Και βεβαίως στόχος τώρα είναι τα χρήματα που εικάζουν ότι υπάρχουν στα σπίτια μετά τις αναλήψεις ποσών από τις τράπεζες.

Στην αποτίμηση των στατιστικών δεδομένων, η Αστυνομία παραδέχεται ότι «στις κατηγορίες των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου» καθώς οι ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά».

Ετσι, την ώρα που στη Θεσσαλονίκη ένα υποκατάστημα τράπεζας ληστεύθηκε μέσα σε έξι μήνες, 33 καταστηματάρχες και πρατηριούχοι καυσίμων ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με ληστές. Αντίστοιχα, στην Αττική έγιναν 7 ληστείες σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, 68 ληστείες σε ψιλικατζίδικα και πρατήρια καυσίμων και 299 εισβολές – ληστείες σε σπίτια. Τα μέτρα ασφαλείας στις τράπεζες λειτουργούν αποτρεπτικά την ώρα που αναδεικνύεται μια νέα κατηγορία εγκλήματος, οι λεγόμενες «ληστείες της απόγνωσης».

Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι πλέον καμία περιοχή δεν θεωρείται ασφαλής. Εισβολές σε σπίτια και επιθέσεις στον δρόμο καταγράφονται οπουδήποτε, τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ διαρκώς οι κακοποιοί εντοπίζουν νέους στόχους.

Χαρακτηριστική είναι η δράση νεαρού ζευγαριού –ενός 23χρονου και μιας 17χρονης –που συνελήφθησαν στις αρχές τις εβδομάδας κατηγορούμενοι ότι είχαν ληστέψει τους υπαλλήλους 11 ξενοδοχείων στη Γλυφάδα, στο Μοσχάτο, στον Πειραιά και στην Ελευσίνα.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Οπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για τη στατιστική αποτίμηση του εγκλήματος, «στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες) καταγράφονται διακυμάνσεις που σχετίζονται με ποιοτικές διαφοροποιήσεις. Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις βιασμού (κατά 23,8%), λαθρεμπορίου (κατά 26,7%), νομοθεσίας περί όπλων (κατά 24,9%), πλαστογραφίας (κατά 21,1%) και σεξουαλικής εκμετάλλευσης (κατά 28,6%)».

Αύξηση όμως, και μάλιστα σημαντική, που φθάνει το 30% και συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση παρατηρείται στα περιστατικά επαιτείας. Ενδεικτικοί της έξαρσης του εγκλήματος, πάντως, είναι και οι αριθμοί των συλλήψεων που καταγράφονται το πρώτο εξάμηνο του 2015: Συνολικά συνελήφθησαν 137.148 άτομα για όλες τις κατηγορίες των αδικημάτων έναντι 60.477 το ίδιο διάστημα του 2014, ενώ εξαρθρώθηκαν 167 οργανωμένες συμμορίες.

Η εντυπωσιακή διαφορά δίνει στην Αστυνομία το δικαίωμα να μιλά για το αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής της ανταπόκρισης. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι οι 40.031 συλληφθέντες ενέχονται σε δολοφονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα, ναρκωτικά και απάτες (κακουργήματα και πλημμελήματα).

Αυξημένες όμως είναι φέτος και οι κλοπές – διαρρήξεις σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται ελαφρά μείωση. Μάλιστα, φέτος περισσότερα καταστήματα αλλά και εκκλησίες μπαίνουν στο στόχαστρο κακοποιών, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμάνθηκαν οι κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε όλη την Ελλάδα (περίπου 12.000 ή αλλιώς 66 οχήματα την ημέρα «κάνουν φτερά»).

ΣΥΜΜΟΡΙΑ

Εντόπιζε ηλικιωμένους στις τράπεζες

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα και πολύ συχνά αποτελούν στόχο κακοποιών. Μόλις χθες συνελήθησαν τα μέλη μιας ακόμη συμμορίας που έβαζε στο στόχαστρό της ηλικιωμένους ανθρώπους ακολουθώντας τους έξω από υποκαταστήματα τραπεζών.

Οπως διαπιστώθηκε, το τελευταίο εξάμηνο τα πέντε μέλη της συμμορίας είχαν κάνει τουλάχιστον τέσσερις ληστείες δρώντας πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Ειδικότερα, τα μέλη της συμμορίας εντόπιζαν έξω από τράπεζες τα υποψήφια θύματά τους. Ενας από τη σπείρα ακολουθούσε τον ηλικιωμένο στην τράπεζα και διαπίστωνε ότι πράγματι εκείνος έκανε ανάληψη. Τότε ειδοποιούσε τους συνεργούς του οι οποίοι ακολουθούσαν το θύμα και σε σημείο κοντά στο σπίτι ή στην είσοδο του σπιτιού το λήστευαν. Η συμμορία δρούσε στα Πατήσια, στον Αγιο Παντελεήμονα, στον Κολωνό και στην Καλλιθέα.