Νικητής στην έως τώρα μάχη με το ευρώ αναδεικνύεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μήνες το δολάριο, αφού παρά τη συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει μια πολύ εύθραυστη συμμαχία.

Στον αντίποδα, το δολάριο κατέγραψε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάιο (1,6%) καθώς τα καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δημιουργούν σοβαρές προϋποθέσεις για μια πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2015.

Της κούρσας του αμερικανικού νομίσματος που κατέγραψε υψηλό διμήνου έναντι του ευρώ το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,08272 δολάρια είχε προηγηθεί η δήλωση της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν ότι τελικά θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων φέτος και όχι του χρόνου.

«Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως περιμένουμε τότε οι οικονομικές συνθήκες θα καταστήσουν πιθανότατα σκόπιμο να αυξήσουμε σε κάποιο χρονικό σημείο εντός του 2015 τον στόχο για τα επιτόκιά μας» ήταν η δήλωση της Γέλεν κατά την κατάθεσή της στην αμερικανική Γερουσία, που απογείωσε το δολάριο έναντι των περισσοτέρων από τα σημαντικά νομίσματα.

Τα καλά αυτά στοιχεία που βλέπει η Γέλεν στην αμερικανική οικονομία, όπως η ίδια είπε, δεν είναι άλλα από την ενίσχυση φέτος της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Με πληθωρισμό σταθερό στο 0,3% και την οικοδομική δραστηριότητα να κινείται ανοδικά (9,8%), το έδαφος για την αύξηση των επιτοκίων έχει στρωθεί.

Στον αντίποδα, τα βασικά ερωτήματα για το ευρώ παραμένουν. Αραγε θα καταφέρει το κοινό νόμισμα να αναδυθεί ισχυρότερο μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, τη συμφωνία δηλαδή στην οποία ήλθαν η Ελλάδα με τους εταίρους της; Διότι ακόμη και μετά τη διάσωση της Αθήνας, η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει εύθραυστη εκτιμούν οι αναλυτές. Μπορεί οι ιστορίες ανάκαμψης στην περιφέρεια, από την Ισπανία ώς την Ιρλανδία, να δείχνουν ότι τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων φέρνουν αποτελέσματα, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα της Γηραιάς Ηπείρου στην οποία κυριαρχούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως αυτές δεν θα εμφανιστούν και πάλι όταν η ευρωζώνη αντιμετωπίσει εκ νέου σοβαρές δυσχέρειες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, και για όσο η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα συνεχίζεται με συγκρατημένο ρυθμό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εμμένει στη χαλαρή νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης.

© Bloomberg News